Industria de panificație, afectată de criză

• Sunt previzionate scăderi de 35% la vânzările de cozonaci, este de părere președintele ROMPAN.

Cozonacii și pasca tradițională românească nu vor lipsi nici în acest an de pe masa românilor în perioada Sărbătorilor Pascale, însă vânzările patiserilor vor înregistra scăderi considerabile față de anul trecut, din cauza crizei provocate de noul coronavirus și a restricțiilor impuse de autorități.
„Anul acesta cred că vom avea o scădere a vânzărilor de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale de circa 30-35% la nivel național, față de oferta de 7,5 milioane de cozonaci înregistrată anul trecut. Industria de panificație este afectată de criză coronavirusului, mai ales din punct de vedere al producției, pentru că oamenii, în urma restricțiilor impuse, au început să facă pâine în casă sau o cumpără din supermarket. În prezent, au avut de suferit în special fabricile artizanale. O să încercăm și noi în această perioadă să vindem cozonaci cât mai mult în supermarketuri”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele ROMPAN, Aurel Popescu (foto).

Morile lucrează din plin

În schimb, pe partea de morărit, șeful ROMPAN a susținut că „industria lucrează din plin”, pentru că este nevoie de făină pe piață. De asemenea, din punct de vedere al angajaților, situația din industrie este bună, firmele nefiind nevoite să apeleze deocamdată la șomajul tehnic.

În ceea ce privește asigurarea materiei prime, Aurel Popescu a subliniat că, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 8, grâul care trebuia să plece la export se va regăsi pe piață internă, iar stocurile vor ajunge până la noua recoltă.

„Acum, cu noua măsură, cred că vom avem stocuri suficiente de grâu, pentru că cei care trebuiau să iasă la export vor veni cu grâul pe piața internă și vom putea face și legătura cu noua recoltă, mai ales că în prezent este secetă mare, iar cultura grâului va fi în mod sigur afectată în acest an”, a adăugat Popescu.

Brutarii nu vor crește prețurile

Nici prețul pâinii nu se va majora în această perioadă, susține președintele ROMPAN, deși brutarii lucrează în pierdere.

„Prețul pâinii nu va crește sub nicio formă, deși noi lucrăm în pierdere la pâine, pentru că prețul grâului a crescut cu 25 euro/tonă față de începutul crizei și materia primă este mai scumpă, dar brutarii nu pot crește prețurile, mai ales acum, în perioada aceasta și în urma contractelor pe care le au cu supermarketurile”, a explicat el.

Exportul extracomunitar, puternic afectat

În ceea ce privește exporturile produselor de panificație, firmele din sector au reușit și anul acesta să exporte către țări din UE, chiar în condițiile în care consumul a scăzut serios, atât în Spania, cât și în Italia, din cauza restricțiilor impuse de criza coronavirusului. Însă, exporturile extracomunitar (cum ar fi Canada și SUA) a fost puternic afectate de Ordonanța Militară nr. 8, care spune că în perioada stării de urgență se va suspenda exportul pentru multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, dar și produse de patiserie și biscuiți.

Popescu a luat legătura cu Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a solicitat să fie scoase din textul ordonanței produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţii.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.