România pe locul al doilea în Europa la exportul de cereale

• Deși în anul acesta comercial producția de cereale românești a fost diminuată, România rămâne pe a doua poziție în clasament.

Cu trei săptămâni înainte de finalul anului comercial agricol 2022/2023 (1 iulie 2022- 30.06.2023), datele Eurostat arată că exporturile de cereale ale României au ajuns la 7,4 milioane de tone, ceea ce plasează România pe poziția a doua între exportatorii de cereale europeni.

Producția de cereale românești în anul comercial anterior a fost de 18,8 milioane de tone, țara noastră producând și oferind și la export grâu comun, grâu dur, orz, malț, porumb, secară, ovăz și sorg.

Liderul clasamentului rămâne Franța, ca și în anul comercial anterior, cu exporturi însumând 14,4 milioane de tone, în timp ce poziția a treia este ocupată de Germania, cu 6 milioane de tone, urmată de Polonia cu 3,8 milioane de tone.

România pe locul al doilea în Europa

În total, statele membre ale Uniunii Europene au exportat 44 milioane de tone, la fel ca și anul trecut, din care 31,2 milioane de tone de grâu ( de toate tipurile), cu 11% mai mult decât anul trecut. Piețele de desfacere au fost Maroc, Algeria, Nigeria pentru grâu, China, Arabia  Saudită și Iordania pentru orz și China, Coreea și Regatul Unit pentru porumb.

La categorii de cereale, România și-a păstrat poziția de lider la porumb, cu 1,9 milioane de tone, reprezentând 58,7% din cantitatea totală livrată de UE peste granițele sale. Pentru exportul de orz, țara noastră ocupă al treilea loc (1,1 milioane de tone) după Franța ( 3,2 milioane de tone) și Germania ( 1,5 milioane de tone).

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Inflația prețurilor la alimente

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente