Inflația prețurilor la alimente

• Inflația prețurilor la alimente în zona euro este așteptată să scadă începând cu semestrul 2 al anului în curs.

Prognozele Băncii Centrale Europene prevăd ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Marți, 25.04.2023, Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, citat de Reuters și Agerpres a afirmat că inflaţia preţurilor la alimente va începe să se atenueze în semestrul doi din 2023, când se va resimţi declinul preţurilor recoltelor.

Oficialul francez, într-un interviu acordat postului de radio RTL, a dat asigurări că BCE va reuşi să aducă inflaţia la aproximativ 2% până în 2025. „Politica noastră monetară trebuie evident să pună în practică toate instrumentele pentru a readuce inflaţia la ţinte pe termen mediu de 2%. Acest exerciţiu este în desfăşurare. Am utilizat deja majoritatea instrumentelor, mai avem puţine de făcut”.

Inflația prețurilor la alimente

Francois Villeroy de Galhau, făcând referire la situația recentă din sectorul bancar, a adăugat că „timpul necesar va depinde evident de un număr de factori şi de impactul semnificativ asupra creditării şi a disponibilităţii sale după problemele financiare cu care ne-am confruntat”.

Pe de altă parte, analiştii se aşteaptă ca, la reuniunea din 4 mai 2023, Banca Centrală Europeană să majoreze pentru a şaptea oară dobânzile, pentru a ţine sub control inflaţia.

Inflația prețurilor la alimente

Inflația de bază în creștere

Cele mai recente date Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,5% în februarie, până la 6,9% în martie. Și totuși inflaţia de bază a continuat să crească până la 7,5%, de la 7,4% în februarie.

Inflaţia de bază (core inflation), sau ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri precum energia şi alimentele, este indicatorul luat în calcul de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Faptul că inflaţia serviciilor a ajuns la 5,1% în cazul zonei euro produce îngrijorare la nivelul Băncii Centrale Europene. În condiţiile în care preţurile la servicii sunt determinate în principal de costurile cu mâna de lucru, acest procent mult prea mare ar putea semnala faptul că salariile devin o problemă importantă.

Inflația prețurilor la alimente

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Criza cerealelor în centrul atenției

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente