Noul Guvern promite ieftinirea alimentelor de bază

• În prima ședință de Guvern, noul premier Marcel Ciolacu anunță intenția de introducere a unei scheme de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre nevoia ca „românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei”. „Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea preţurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie”, a anunțat Marcel Ciolacu joi, 15 iunie, în ședința de Guvern. La conferința de presă de după ședință a subliniat că vrea ca această schemă de reducere a adaosurilor comerciale să o „facem imediat și să acționăm încă de săptămâna viitoare”.

Noul Guvernul promite ieftinirea alimentelor de bază

Acesastă decizie a oficialilor din Guvern va fi discutată înainte de aplicare cu retailerii, producătorii și distribuitorii. În acest sens Premierul a declarat: „Vreau să discutăm despre această schemă cu marile lanţuri de magazine, cu producătorii, cât şi cu distribuitorii.

Trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. Este un gest obligatoriu faţă de toţi oamenii care au suportat efectele unei inflaţii înalte în ultimul an. Acum este important să ducem inflaţia la o singură cifră cât putem de repede, dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România.”

„Ne-am propus să luptăm cu prețurile“

Planurile de redresare economică a noului Guvern nu se rezumă doar la această măsură, în cadrul ședinței fiind enunțate de către Marcel Ciolacu și alte proiecte: „În paralel, mi-aş dori să pregătim lansarea rapidă a unor proiecte, din punctul meu de vedere, esenţiale: sprijinirea procesării de alimente, schema de susţinere a industriei materialelor de construcţii şi introducerea energiei verzi in fermele agricole.

Pare că nu avem foarte mult timp de ezitări, este momentul ca oamenii să vadă că venim imediat cu soluţii eficiente şi că le executăm, cum se spune, ca la carte. Doar aşa economia şi populaţia vor simţi cu adevărat o schimbare clară şi rezultate concrete.”

Noul Guvernul promite ieftinirea alimentelor de bază

Despre schema de reducere a adaosurilor comerciale la anumite alimente de bază nu s-au dat mai multe amănunte, decât că va fi implementată împreună cu Ministerul Agriculturii, urmând ca ulterior, în urma consultărilor și cu ministrul Finanțelor, să se revină cu detalii.

Și ministrul Economiei, Radu Oprea declară pentru presă hotărârea noului Executiv de „a lupta cu prețurile”: „Sunt câteva principii pe care le-ați văzut și în programul de guvernare și care au fost enunțate. Se referă la patriotismul economic, la dezvoltarea producției în România, la întregirea lanțurilor valorice, pentru că una dintre primele cauze care au generat inflația a fost tocmai aceasta a precarității lanțurilor de aprovizionare. Și atunci, dacă ne-am propus să luptăm cu prețurile, mai multă producție în România înseamnă competiție mai mare și va însemna prețuri scăzute. Deci inflația se va diminua”, a declarat Radu Oprea.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Preţurile alimentelor – studiu realizat de platforma eToro

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente