Rețetă – Cinnamon Rolls

• Rețetă oferită de Pastry Chef Ana-Maria Cheran, fondatoarea brandului Chedo – Gluten Free.

Cine nu a auzit până acum de Cinnamon Rolls (Rulouri cu scorţisoară)? Nu este un desert românesc, dar acesta a început în ultimii ani să îşi găsească fani şi în România.” afirmă talentata Pastry Chef.

„Am savurat primul meu rulou cu scorţişoară în timpul studenţiei, la o «ieşire ca între fete» cu sora mea și mi s-a părut delicios, aromat, pufos, dar pe vremea aceea nu descoperisem boala celiacă.

Aşa că atunci când am descoperit-o, am dus lipsa ruloului cu scorţişoară. Cei care nu pot consuma gluten ştiu cât de greu este să lucrezi cu o făină fără gluten, în special la aluaturile fermentate. Mi-a luat ceva timp până am găsit reţeta perfectă şi mixul de făină perfect pentru aceste reţete. Dar înainte să ne apucăm de treabă, să aflăm, în câteva cuvinte, cum a apărut el – ruloul cu scorţişoară.” adaugă Ana-Maria Cheran.

Rețetă - Cinnamon Rolls

Ana-Maria Cheran ne dezvăluie originile ruloului cu scorţişoară

„Cinnamon Roll – ruloul cu scorţişoară este o ruladă dulce servită în mod obișnuit în Europa de Nord (în special în Scandinavia) și America de Nord. În Suedia se numește Kanelbulle, în Danemarca este cunoscut sub numele de Kanelsnegl, în Norvegia este cunoscut sub numele de Kanelbolle, Skillingsboller sau Kanelsnurr, iar în Finlanda este cunoscut sub numele de Korvapuusti.

Ingredientul care îi dă aroma deosebită – scorţişoara, a fost adus din Sri Lanka în Europa de către comercianții romani de condimente.

Însă, mult mai târziu, Suedia a început să o folosească în produsele de patiserie, luând astfel naştere Kanelbulle. Aluatul suedez de Kanelbulle conţine, de obicei, cardamom ceea ce îi conferă o aromă distinctivă. Dimensiunea unui rulou cu scorțișoară poate varia de la o zonă la alta, de la aproximativ 5 centimetri în diametru la 10 cm. Cel mai mare rulou cu scorţişoară îl fac finlandezii, care ajung să facă aceste rulouri cu un diametru de până la 20 cm şi o greutate de 200 g.

Suedezii folosesc zahăr perlat pentru a-și acoperi produsele de patiserie cu scorțișoară, nu glazură, așa cum este obișnuit în America de Nord.

Începând cu anul 1999, în data de 4 octombrie se sărbătoreşte Ziua Ruloului cu Scorţisoară.”

Rețetă - Cinnamon Rolls

Rețetă – Cinnamon Rolls

Timp total de preparare – 150 minute:

  • preparare 30 minute;
  • dospire 90 minute;
  • coacere 30 minute.

Grad de complexitate: medie.

Categorie: Desert.

Bucătărie: Americană/Scandinavă.

Calorii: 265 kcal.

Rețetă - Cinnamon Rolls

Aluat:

  • 280 gr făină fără gluten;
  • 100 gr zahăr;
  • Sare;
  • 50 gr unt topit;
  • 160 gr lapte;
  • 40 gr gălbenuş (2 buc.);
  • 9 gr drojdie uscată;
  • 60 gr bucată de unt.

Rețetă - Cinnamon Rolls

Mix umplutură:

  • 70 gr zahăr brun;
  • 5 gr scorţişoară;
  • 5 gr amidon de porumb;
  • Sare.

Rețetă - Cinnamon Rolls

Instrucţiuni

  1. Se amestecă laptele cald, gălbenuşul și untul topit. Se adaugă drojdia şi se mixează bine.
  2. Această compoziţie se adaugă peste făină, zahăr și sare.
  3. Pe blatul de lucru uns cu unt se pune aluatul obţinut şi se întinde cu ajutorul sucitorului. Peste foaia întinsă se pune un strat de unt (aprox. 60 gr).
  4. Mixul pregătit se pune peste foaia unsă cu unt şi se rulează.
  5. Se taie în 9 bucăţi de aproximativ 4 cm şi se aşază într-o tavă pătrată de 20 cm.
  6. Se înfoliază şi se lasă la dospit pentru aprox. 90 minute.
  7. Se dă la cuptor (preîncălzit la 180°C) pentru aprox. 30 minute sau până se rumenesc frumos.
  8. Imediat după ce s-au copt se ung cu miere sau sirop de agave.

Rețetă - Cinnamon Rolls

„Voi puteţi pune o cremă de brânză cu vanilie (şi faceţi varianta americană) sau orice altceva preferați. Prin adăugarea unui topping vă puteţi personaliza propria reţetă de rulouri cu scorţişoară. Să imi spuneţi ce aţi ales!” ne îndeamnă Ana-Maria Cheran, așa că așteptăm să scrieți în comentarii variantele propuse de voi.

Rețetă - Cinnamon Rolls

Citiți AICI în Arta Albă și alte rețete de deserturi delicioase.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.