Produsele agroalimentare din import supuse controalelor

Fermierii români cer ca produsele agroalimentare importate din Ucraina să fie supuse controalelor sanitar-veterinare.

În ultimul timp, în România, a crescut ponderea materiilor prime și a materialelor auxiliare utilizate în procesul de producție din import.

Totodată, există temerea că anumite materii prime provenite din import nu respecta criteriile de calitate și siguranță alimentară stabilite prin prevederile regulamentelor în vigoare în UE. Folosirea acestor materii prime în unitățile de procesare din industria de morărit, panificație și produse făinoase poate să pună astfel în pericol sănătatea consumatorilor.

Produsele agroalimentare din import supuse controalelor

După ce Comisia Europeană a propus Consiliului UE prelungirea cu un an a suspendării acestor controale, pe fondul războiului din Ucraina, Alianța pentru Agricultură și Cooperare( ACC), care reunește mai multe asociații de fermieri și procesatori din România, cere ca produsele agroalimentare aduse din Ucraina în România să fie supuse unor controale sanitar-veterinare în vamă.

Fermierii români susțin într-o scrisoare deschisă că acest demers a fost declanșat pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor: „E imperios necesar ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie supuse unor controale sanitar veterinare în vamă pentru a nu pune în pericol sănătatea populației prin consumarea unor produse obținute din materie primă care nu respectă standardele de producție solicitate producătorilor din Uniunea Europeană”.

Compensații pentru fermierii români

În timp ce produsele ucrainene sunt scutite de la aceste controale, fermierii din statele membre UE „sunt obligați să respecte standarde de producție ridicate, cu cheltuieli pentru atingerea ambițiilor de mediu 2030, focusate pe reducerea consumului de pesticide și îngrășăminte chimice, respectarea unor condiționalități sociale, de agromediu și climă”.

În scrisoarea deschisă adresată autorităților, fermierii subliniază: „Cu toții trebuie să conștientizăm că produsele care rămân în România prin acest culoar de tranzit, nu au fost produse în aceleași standarde de calitate impuse de Uniunea Europeană fermierilor europeni, fiind utilizate produse de protecția plantelor interzise în UE, limite acceptate pentru rezidurile de pesticide diferite față de UE, cu permisiunea de a cultiva organisme modificate genetic etc”.

Fermierii români mai cer și negocierea la nivelul UE a alocării de compensații, atrăgând atenția că: „ Alături de Polonia, producătorii din România sunt cei mai afectați”. În cazul în care nu se acorda compensații acoperitoare de cca 200 milioane de euro pentru producătorii de materie primă din România, fermierii cer să fie reintroduse tarifele vamale pentru importul în anumite țări din UE afectate, precum România, Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria pentru anumite produse importate direct sau prin alte țări, respectiv din Ucraina, cum ar fi cerealele, oleaginoasele, carnea de pasăre și ouăle, laptele și mierea.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (ACC) este formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – „PRO AGRO” , Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – „LAPAR” , Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – „UNCSV” și Asociația Producătorilor de Porumb din România – „APPR”.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și:Interviu cu Aurel Popescu – Președintele ROMPAN

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.