Pizza pompeiană – o nouă descoperire incredibilă

• O frescă descoperită în ruinele orașului Pompei înfățișează ceva ce pare a fi strămoșul antic al celebrului preparat italian.

Marți, 27 iunie 2023, Ministerul italian al Culturii a anunțat descoperirea unei fresce, pe peretele unei case din vechiul oraș roman Pompei, înfățișând ceea ce pare un strămoș al pizzei.

Pompei, oraș distrus de o erupție a vulcanului Vezuviu în urmă cu aproape 2.000 de ani, se află la doar aproximativ 23 km de Napoli, patria modernă a pizzei italiene, un preparat protejat de UNESCO. Ministerul Culturii transmite că fresca a fost descoperită în urma reluării săpăturilor arheologice din Pompei, în holul unei case care avea atașată o brutărie, parțial excavată în secolul al XIX-lea.

Pizza pompeiană

Potrivit comunicatului, deși, din punct de vedere tehnic, nu poate fi considerată o pizza, deoarece îi lipsesc ingredientele clasice, cum ar fi roșiile și mozzarella, ceea ce a fost găsit la Pompei „poate fi o rudă îndepărtată a preparatului modern”.

Arheologii presupun că pâinea plată descrisă în pictură, alături de o cupă de vin, ar fi putut fi consumată cu fructe precum rodii sau curmale, sau asezonată cu condimente și un tip de sos pesto, precizează declarația ministerului.

Pizza pompeiană

Directorul sitului arheologic din Pompei, Gabriel Zuchtriegel, remarcă că pictura arată contrastul dintre o „masă frugală și simplă“ și „luxul tăvilor de argint și rafinamentul reprezentării artistice”. Zuchtriegel observă că „acest contrast se reflectă și în pizza modernă, care s-a născut ca un fel de mâncare pentru oameni săraci în sudul Italiei, a cucerit lumea și este servită chiar și în restaurantele cu stele”.

Orașul Pompei și tragica lui istorie nu încetează să uimească cercetătorii și entuziaștii din întreaga lume, iar săpăturile arheologice desfășurate aici dezvăluie de fiecare dată noi comori.

Pizza pompeiană

Sursă foto: www.digi24.ro.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Panis Quadratus – un strămoș al pâinii de astăzi

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.