Actul normativ privind stoparea creșterii prețurilor la alimente

• Miercuri, 28 iunie 2023, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afișat pe site-ul propriu un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se propune limitarea adaosurilor comerciale la anumite produse alimentare.

Publicat în secțiunea „Transparență Decizională“, actul normativ prevede limitarea pe o perioadă de 3 luni a cotelor de adaos comercial la anumite produse alimentare esențiale, cu scopul stopării creșterii prețurilor pentru aceste categorii de produse.

Propunerile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.

Potrivit ordonanței cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

  1. maximum 20% la procesator, aplicat față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  2. maximum 5% practicat în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  3. maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicat față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Actul normativ privind stoparea creșterii prețurilor

Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată și agreată cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanței de urgență, cuprinde:

–  pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;
–  lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l;
–  brânză telemea de vacă vrac;
–  iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.;
–  făină albă de grâu ”000” 1 kg;
–  mălai 1 kg;
– ouă găină calibru M 10 buc.;
– ulei de floarea soarelui 1 l;
– carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
– carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc;
– legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
– fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
– cartofi proaspeți albi vrac;
– zahăr alb tos 1 kg.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Noul Guvern promite ieftinirea alimentelor de bază

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente