Măsuri economice pentru revenirea la muncă de la 1 iunie

  • Angajații care se întorc la muncă, din șomajul tehnic, vor primi o parte din salariu de la stat
  • Statul subvenționează firmele care angajează vârstnici sau tineri

​Guvernul a adoptat proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede câteva măsuri economice pentru angajați și angajatori de la 1 iunie. Una dintre măsuri presupune ca o parte din salariu să fie plătit de stat pentru cei care revin din șomaj tehnic, dar nu numai.

45% din salariu celor care revin din șomaj tehnic va fi acoperit de stat

Una dintre măsuri vizează angajații care au fost afectați de șomajul tehnic. Celor care le sunt menținute raporturile de muncă ulterior reluării activității de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei părți din salariu, reprezentând 45% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020. 45% din acea sumă reprezintă 2.443 lei. Sumele sunt acordate de stat prin intermediul bugetului asigurărilor pentru șomaj.

Angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de 6 luni după împlinirea termenului de 3 luni.

Angajatorii care au mai multe obiecte de activitate dintre care cel puțin unul se află sub incidența restricțiilor stabilite prin acte ale autorităților competente, optează fie pentru această măsură, fie pentru continuarea șomajului tehnic, “pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii în condițiile stabilite prin acte ale autorităților competente, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”.

Condiții: angajatorii celor care revin din șomaj tehnic trebuie să fi avut cifra de afaceri redusă cu cel puțin 30% comparativ cu luna similară a anului anterior, iar măsura s-ar aplica pentru cel mult 50% din numărul de angajați. În cazul acelor angajatori care nu au desfășurat activitate în luna similară a anului anterior, se va lua în considerare media cifrei de afaceri din ultimele 3 luni anterioare.

Angajatorii trebuie să depună, prin mijloace electronice, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene în raza cărora îşi au sediul social o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această sumă.  Cererea trebuie asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.
Documentele se depun în luna curentă pentru plata sumei din luna anterioară.
Angajatorii îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea şi pentru veridicitatea datelor înscrise în documente.

Plata se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor

Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a sumelor se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor către conturile deschise de angajatori la băncile comerciale.

Mai departe, plata sumei se efectuează salariatului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor.
Suma este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii. Calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum și a celei asiguratorii pentru muncă se realizează de către angajator.

2.500 lei de la stat pentru fiecare vârstnic sau tânăr angajat anul acesta

• Începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează în muncă, până cel târziu în data de 31 decembrie 2020, persoane în vârstă de peste 50 de ani primesc lunar câte 2.500 lei.

Este necesar ca angajarea să fie cu normă întreagă și pe perioadă nedeterminată. Persoanele angajate trebuie să fi avut raportul de muncă încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgenţă decretată sau a stării de alertă instituite, înregistrați ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă.

• De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, în decursul acestui an, tineri primesc lunar o sumă de 2.500 lei. Condițiile necesare pentru acordarea subvenției de la stat sunt ca angajarea să fie pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani înregistrați ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.

Important: Angajatorii au obligația menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale salariaților anterior perioadei prevăzute sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă.

Sumele se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, la cererea angajatorilor, depusă, prin mijloace electronice, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum și a municipiului Bucureşti, în raza cărora aceștia îşi au sediul social.

Procedura de acordare urmează să se stabilească prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a OUG.

Cheltuielile efectuate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se acoperă din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.