Întâlnire a miniștrilor Agriculturii și Finanțelor pentru stabilirea pachetului de măsuri privind sprijinirea agriculturii și industriei alimentare

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu a avut o întâlnire de lucru cu ministrul Finanțelor, Adrian Câciu pentru stabilirea unui pachet de măsuri privind sprijinirea agriculturii și industriei alimentare.

În cadrul întâlnirii de lucru dintre ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, au fost discutate soluții pentru a diminua impactul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru producătorii agricoli și pentru industria alimentară.
Identificăm cele mai bune soluții pentru sprijinirea producătorilor agricoli și unităților din industria alimentară, în contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Vom propune în Executiv un pachet coerent de măsuri, care să fie aplicat rapid și eficient. Pe termen mediu și lung, trebuie să avem în vedere ca producția vegetală să fie integrată în zona de procesare, astfel încât să obținem cât mai multe produse finite, alimente de care piața românească are nevoie. Sunt un susținător al integrării gospodăriei țărănești în lanțul comercial, astfel încât produsele noastre autentice să ajungă la cât mai mulți consumatori” a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.

Soluții identificate

sprijin cultivare legumeAceste soluții au fost identificate pentru energia electrică sub forma compensării bonusului de cogenerare și a costului pentru certificatele verzi, dar s-a discutat și o modalitate de sprijin pentru facturile la gaze naturale.
S-a avut în vedere totodată și posibilitatea prelungirii taxării inverse la cereale, măsură care ar expira în luna iunie 2022. Această măsură și-a dovedit eficacitatea prin reducerea evaziunii fiscale și eliminarea treptată a firmelor fantomă neplătitoare de taxe la stat.

Programe de finanțare în agricultură

Ministrul Adrian Chesnoiu subliniază că au fost trimise la avizat deja mai multe acte normative privind finanțarea programelor în domeniul agriculturii.
Aceste acte normative se referă la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina necesară în agricultură, la aprobarea schemei de ajutor minimis pentru susținerea producției de usturoi, dar și aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 și actul normativ privind organismele de certificare ecologică.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu subliniază că: „Sprijinirea industriei agro-alimentare trebuie să devină o prioritate, pentru a crește competitivitatea și performanța într-un domeniu extrem de important pentru România. Numai prin programe realiste, cu ținte clare, vom putea reduce importurile și, în același timp, să creștem într-un ritm accelerat oferta, cu un impact pozitiv asupra deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare. Agricultorii români trebuie stimulați să producă bunuri cu valoare adăugată mai mare, de aceea, pentru Ministerul Finanțelor, agricultura este o prioritate în strategia de finanțare pentru acest an, fie că vorbim de bani publici sau de fonduri europene”.

Garanții și măsuri de creditare

Întâlnire a miniștrilor pentru sprijinirea agriculturiiMiniștrii Chesnoiu și Câciu au discutat în cadrul întâlnirii de lucru și Pachetul de măsuri privind finanțarea agriculturii și industriei alimentare românești prin care se propune acordarea de garanții și măsuri de creditare pentru:
-capital de lucru;
-refinanțarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor;
-retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare;
-cofinanțarea programelor de asigurare a independenței energetice a fermei;
-operaționalizarea și funcționarea Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea pentru a răspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.
Inițiativa Ministerului Finanțelor de a înființa grupul de lucru ”e-transport” este susținută și de către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.
Astfel transporturile de bunuri de pe teritoriul României ar putea fi monitorizate printr-un nou sistem electronic național, măsură cu impact în reducerea evaziunii fiscale pentru domeniul legume-fructe.

Program de colaborare interinstituțională

Cei doi miniștri au hotărât, în finalul întâlnirii, demararea unui program de colaborare interinstituțională, care să genereze acțiuni de control încrucișate pentru a verifica respectarea legislației în vigoare în domeniul comerțului cu legume-fructe și produse agroalimentare.
Acest program ar trebui implementat în cel mai scurt timp posibil și ar trebui să implice Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor, Ministerul Administrației și Internelor (IGPR), Autoritatea Națională a Vămilor, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și: Context economic dificil pentru sectorul de morărit și panificație

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente