Compensare de 20% din costul facturilor de energie pentru agricultură și industria alimentară

• Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunță la DC News, măsurile propuse de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru sprijinirea producătorilor agricoli români și a celor din industria alimentară prin compensarea a 20% din costul facturilor de energie.

Într-un interviu acordat DC News, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, enunță măsurile necesare pentru a veni în sprijinul fermierilor și producătorilor români în condițiile creșterii exagerate a costului la energie.

Prima metodă de sprijin

„Acum lucrez, împreună cu Ministerul Energiei, la o Ordonanţă de Urgenţă să intervenim pe preţul facturilor la energie în industria alimentară şi agricultură, astfel încât să putem compensa acel bonus de cogenerare şi costul certificatelor verzi, plus alte câteva măsuri la care lucrăm în momentul de faţă, şi să reducem impactul asupra costului de producţie al produselor alimentare. Impactul va fi, probabil, undeva până în 20%.“, afirmă Adrian Chesnoiu.
Acesta adaugă și că acest procent, ca primă acțiune și metodă de sprijin, va fi suportat de stat în perioada 1 februarie – 1 iulie 2022.

Bani europeni direcționați către industria agro-alimentară

Măsura următoare, convenită de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu împreună cu premierul și cu ministrul Energiei, ar fi ca o anumită parte din fondul de modernizare pentru energie, bani europeni pe care România îi are la dispoziţie, să fie canalizați către industria agro-alimentară şi către fermierii români, prin crearea de pachete de finanţare pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi asigurarea independenţei energetice a fermelor românești.

Asigurarea fermierilor

Întrebat de ce se implică în problema crizei energetice și a majorării prețurilor, ministrul Chesnoiu punctează că este nevoie ca fermierii români să fie asigurați de acordarea întregului sprijin din partea ministerului pe care îl conduce:
„Este important să le dăm încredere fermierilor și eu am încercat și voi fi întotdeauna alături de ei pentru că trebuie să venim cu politici publice sustenabile. M-am implicat, deși mulți ar fi spus: de ce ai ridicat în Guvern problema costurilor la energie și gaze naturale? Este firesc că această criză în energie cu costuri, cu majorări de 600% la gaz afectează industria alimentară, afectează industria de morărit și panificație, locul în care se descarcă mare parte din producția agricolă a țării”.

Eforturi pentru redeschiderea Azomureș

Adrian Chesnoiu a menționat în același context că a avut întâlniri cu reprezentanții Azomureș, complex care și-a suspendat activitatea datorită creșterii prețului la gazele naturale, dar și cu ministrul Energiei pentru a găsi împreună soluții de reluare a producției, astfel ca impactul asupra campaniei agricole din primăvară să fie cât mai mic pentru fermierii români care se bazează pe fertilizanții produși de către Azomureș.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Context economic dificil pentru sectorul de morărit și panificație

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.