Inflația în Europa e în scădere, prețurile alimentelor sunt în creștere

• Prețurile alimentelor au continuat să crească în Europa, deși datele oferite de Eurostat, agenția europeană de statistică, la 25.01.2023, arată o scăderea a inflației.

Inflația din zona euro se temperează. Potrivit datelor oferite de agenția Eurostat, citată de EuroNews, inflația a scăzut pentru a doua lună consecutiv în decembrie 2022. Astfel, în decembrie, inflația prețurilor alimentelor în UE a fost de 18,2%, iar în zona euro de 16,2%, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de media lunii noiembrie 2022.

În ciuda acestei scăderi, prețurile unor alimente de bază în Uniunea Europeană, precum zahărul, laptele și ouăle, uleiurile și grăsimile, au continuat să crească. Pe primul loc în ceea ce privește creșterile de preț a fost Ungaria, cu aproape 50%, urmată de Lituania pe locul al doilea, cu 33,5%, apoi de Estonia, cu 30,8%. Țările cu cele mai mici variații de preț au fost Luxemburg cu 11,1%, Irlanda cu 12,1% și Cipru cu 12,2%.

Inflația în Europa e în scădere

Produsele alimentare la care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri de preț în țările UE, variind între 30,2% și 56,6% în medie, au fost laptele proaspăt integral, ouăle, zahărul, uleiul și grăsimile, untul și alte uleiuri comestibile.

Scumpiri de preț la alimente în zona euro

Prețul zahărului în Estonia s-a dublat, în Cehia a crescut cu 98,9% iar în Polonia cu 87,4%. Pentru Suedia, Danemarca și Luxemburg, modificarea prețurilor la zahăr a fost de aproximativ 10%. Prețurile unui alt produs alimentar de bază, ouăle, au înregistrat de asemenea creșteri, de la 14,8% în Luxemburg la 92,5% în Cehia, în timp ce media pentru UE a fost de 30%.

Inflația în Europa e în scădere

Conform Institutului Național de Statistică, în România, rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022, comparativ cu luna decembrie 2021, a fost de 16,4%. La alimente s-a înregistrat o creștere de preț de 22,05%, într-un singur an. Datele INS arată că la zahăr a avut loc o majorare de preț de 62,79%, la ulei de 37,46%, la ouă de 35,51%, la făină de 33%, la lapte și produse lactate de 30,67%, iar la pâine de 25,83%.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Puterea de cumpărare în Europa pentru anul 2022

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.