Sectorul alimentar din România are cel mai mare deficit comercial din regiune, de aproape 2%, și influenţează cel mai mult rata inflaţiei în România, fiind producător de dezechilibre fundamentale, în ciuda investiţiilor din domeniu, se specifică în ediţia din luna mai a Raportului asupra inflaţiei, prezentat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Sectorul alimentar rămâne un punct nevralgic, România înregistrând cel mai amplu deficit comercial din regiune, în pofida potențialului agricol relativ ridicat”, precizează guvernatorul BNR.
Politica de stimulare a consumului prin creșterea salariilor a sporit și importurile și, odată cu acestea, și dezechilibrul balanţei comerciale și de cont curent. Multe alimente s-au scumpit de la începutul anului mai mult chiar decât combustibilii. „Avansul ratei anuale a inflației a fost imprimat în mod decisiv de scumpirea semnificativă a legumelor”, iar grâul continuă să antreneze scumpiri lunare peste medie la produsele de panificaţie (+0,4% lunar în medie în ultimele 12 luni), mai spune raportul citat.