Fermierii cer Guvernului să plătească despăgubirile pentru secetă până pe 20 august

Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Cabinetului Orban să aprobe rectificarea bugetară în următoarea ședință de Guvern, astfel încât fermierii afectați de secetă să poată încasa banii până în 20 august.

Într-o conferință de presă de la începutul lunii iulie, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a prezentat situația despăgubirilor, precizând faptul că sumele propuse vor fi supuse aprobării în Guvern la rectificarea bugetară. Tot atunci a fost comunicat și cuantumul plăților la hectar, după cum urmează: grâu – 925 de lei, secară – 925 de lei, triticale – 805 lei, orz – 912 lei, orzoaică – 951, ovăz – 772 lei, rapiță – 1002 lei.

Pe data de 4 august, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat ca ministerul de resort va aloca 1,2 miliarde de lei.Deși în ultima perioada au fost precipitații chiar din abundență, în anumite zone ale țării și mai ales în Dobrogea, în sudul Moldovei, sunt încă zone puternic afectate de secetă. De aceea, așa cum am promis, vom face aceste despăgubiri. La rectificarea de buget am prins sumele de care avem nevoie. Discutam de 1,2 miliarde de lei. Sunt impactați 34.647 de fermieri, iar cuantumul ajutorului compensatoriu pe hectar deja îl cunoațteti – 925 lei la grâu și secară și 1002 lei la rapiță. Deci, aproximativ 200 euro. Am modificat acest ordin, am extins, pentru ca se pare că în unele zone seceta va produce pagube și pentru culturile care au fost însămânțate în primăvară și atunci am extins acest ordin. Am completat la culturi agricole, am prins și livezile și viile„, a declarat Adrian Oros.

Din păcate, România trece printr-o secetă severă, motiv pentru care încasarea despăgubirilor într-o perioadă cât mai scurtă este esențială. Producătorii agricoli au rămas fără fondurile necesare pentru achitarea creditelor, în condițiile în care majoritatea dintre ei își achită inputurile folosite în obținerea produselor agroalimentare prin valorificarea producției recoltate. „Termenele scadente pentru majoritatea fermierilor au fost la 30 iulie și prin eforturi extraordinare s-au prelungit pana la 15 august. Reiteram gravitatea și amplitudinea situației în care se află producătorii din sectorul agroalimentar și urgența de a obține aceste despăgubiri care acoperă doar o mică parte din cheltuielile efectuate cu înființarea și întreținerea culturilor din anul agricol ce este pe cale de a se încheia sau pregătirea terenului pentru anul agricol următor, până pe 20 august 2020, dar fără de care nu se va putea continua activitatea”, este precizat în comunicatul de presă al Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Documentul redactat de organizația care reunește patronatele producătorilor agricoli a fost adresat, sub formă de scrisoare deschisă, prim-ministrului Ludovic Orban, ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, și ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.