Fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a prezentat în cadrul conferinței de presă din  2 iulie situația despăgubirilor pe care fermierii ar trebui să le primească în contul pagubelor suferite din cauza secetei.

Peste 1 milion de hectare au fost afectate, dintre care mai mult de 70% din suprafață este cultivată cu grâu. „Subiectul cel mai așteptat de fermieri în aceste zile este legat de instituirea acelei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamnă și care au avut pierderi din cauza evoluției acestei secete pedologice extreme și puternice. S-a finalizat sinteza rapoartelor operate de către cei care au activat în comisiile pentru situațiile de urgență și astăzi putem să avem o cifră oficială. Au fost afectați un număr de 34.647 de fermieri, iar suprafața afectată este de 1.168.000 hectare cu culturi înființate în toamna anului 2019”, a declarat ministrul Adrian Oros.

Sumele propuse vor fi supuse aprobării în Guvern, la rectificarea bugetară. Agricultorii pot depune cererile la APIA începând cu 14 august, urmând ca plățile să se efectueze la începutul lunii septembrie.Cererile de solicitare către centrele APIA se depun începând din 14 august, deci plățile le vom face prin APIA. Ei au o bază de date foarte bună în așa fel încât să fim obiectivi și să nu greșim”, a spus ministrul Agriculturii.

În cadrul conferinței de presă au fost comunicate și sumele propuse pentru despăgubire. Astfel, cuantumul plăților la hectar este:
grâu – 925 de lei
secară – 925 de lei
triticale – 805 lei
orz – 912 lei
orzoaică – 951
ovăz – 772 lei
rapiță – 1002 lei

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente