După explozie, Liban mai are grâu doar pentru o lună

siloz grau liban

Poză: AFP, Gulf News

O explozie devastatoare a avut loc la un depozit din portul Beirutului în data de 4 august 2020. Evenimentul a produs numeroase pierderi omenești, dar și distrugerea principalului siloz de grâu din Liban. La momentul exploziei, în silozul din Beirut cu o capacitate de 120.000 de tone erau stocate 15.000 de tone de grâu. În prezent, țara mai are rezerve de grâne doar pentru o lună de zile.

Motivul exploziei a fost depozitarea a 2.750 de tone de nitrat de amoniu în condiții de nesiguranță. Încărcătura de materiale inflamabile se afla în acel loc de șase ani, însă nimeni nu și-a asumat asigurarea și protejarea zonei. „Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie„, a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

15.000 de tone de grâu au fost distruse în urma exploziei

Poză: The Canberra Times

Ministrul Economiei, Raoul Nehme, a declarat că mai multe vase cu provizii sunt deja pe drum şi că în prezent caută alte spaţii de depozitare. Este posibil ca grânele să fie păstrate în depozite situate la 2 km de portul Tripoli, al doilea oraș ca mărime din Liban. Țara are nevoie de stocuri care să îi ajungă timp de cel puţin trei luni pentru a-şi asigura siguranţa alimentară.

A doua zi după explozie (5 august 2020), Irak a anunțat că oferă Libanului o cantitate de grâu pentru a acoperi o parte din deficit.

Pe lângă pierderile de grâu, explozia din Liban a lăsat peste 200.000 de oameni fără case. Țara este în doliu național timp de 3 zile după ce 4.000 de oameni au fost răniți și cel puțin 100 au murit.

explozie liban

Poză: Marwan Tahtah, Getty Images