• De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare obligativitatea indicării pe etichetă a originii fructelor cu coajă și a celor uscate, precum migdalele și fisticul. Regulamentul UE își dorește să garanteze astfel transparența și să protejeze, în egală măsură, atât consumatorii cât și producătorii.
Debutul anului 2025 aduce intrarea oficială în vigoare a regulamentului UE privind obligația de a indica originea fructelor cu coajă și a celor uscate, cum ar fi migdalele, alunele, fisticul sau smochinele uscate, aducând o mai mare transparență într-un sector care este din ce în ce mai important pentru industria alimentară.
Confederația Națională a Producătorilor Agricoli italieni, Coldiretti, salută intrarea în vigoare a regulamentului Uniunii Europene, aplicabil sectorului care, în 2023, a înregistrat un consum de 115 milioane de kilograme, în valoare de 1,1 miliarde de euro. Măsura completează un regulament deja existent pentru nuci și se înscrie într-un context de creștere puternică, alimentat atât de sărbătorile de Crăciun, cât și de augmentarea tendințelor în materie de sănătate.
Potrivit unei analize realizate de Coldiretti pe baza datelor agenției Ismea-Nielsen, în 2023 s-a înregistrat un consum de fructe uscate de 115 milioane de kilograme la nivel familial, iar luând în considerare și utilizarea în industria de cofetărie de pe teritoriul italian, totalul crește la aproape 640 de milioane de kilograme.
Migdalele, alunele și fisticul nu mai sunt un aliment de sezon, ci o alegere zilnică determinată de accentul pus pe o dietă sănătoasă, bogată în nutrienți. Perioada Crăciunului rămâne momentul de top al consumului, dar cifrele atestă o schimbare a obiceiurilor alimentare și în restul anului.
Ce prevede reglementarea privind fructele uscate
Noile reglementări, menite să asigure o mai mare transparență pentru consumatori, stipulează că originea fructelor cu coajă sau uscate trebuie să fie indicată în mod clar pe ambalaj sau pe etichetă, cu o vizibilitate mai mare decât locul unde au fost ambalate. Această obligație se extinde, de asemenea, la produsele din gama a IV-a ( care cuprinde fructele și legumele proaspăt ambalate, gata de consum ), inclusiv ciupercile necultivate, șofranul și caperele, consolidând dreptul consumatorului de a cunoaște originea alimentelor. Cu toate acestea, originea fructelor uscate utilizate în produsele prelucrate, cum ar fi cremele și prăjiturile, rămâne la latitudinea producătorilor.
Unul dintre obiectivele principale ale acestui regulament este de a contracara înșelarea consumatorului prin produse importate ce sunt declarate ca fiind de proveniență italiană, dar care care adesea nu respectă reglementările europene stricte privind utilizarea pesticidelor și pot conține reziduuri de substanțe periculoase.
Pe scurt, noile prevederi legislative reprezintă un pas decisiv către o mai mare transparență în industria alimentară. Cu o etichetare clară, consumatorii vor putea face alegeri în cunoștință de cauză, favorizând calitatea și originea certificată. În același timp, această măsură protejează producătorii, care sunt adesea victime ale unui sistem care permite așa-zisa italienizare a produselor străine printr-o prelucrare minimă.
Surse articol: UE: scatta l’obbligo dell’etichetta d’origine per la frutta secca; Consumi: etichetta d’origine obbligatoria su mandorle, nocciole e pistacchi.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor-Șef Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: State of Snacking – Tendințele care vor modela viitorul snackingului în următorul deceniu
Je suis vraiment intéressé