Prețurile cerealelor europene

• Prețurile cerealelor europene încearcă să se stabilizeze pe bursa Euronext, ajutate și de o scădere a cursului de schimb euro/dolar.

În așteptarea unor eventuale schimbări, primul raport al USDA de vineri 10 ianuarie 2025 este, fără îndoială, marele eveniment al săptămânii.

În timp ce îngrijorările legate de vreme și de reducerea stocurilor de cereale continuă să își pună amprenta asupra cotațiilor, concurența internațională rămâne dominantă, iar grâul francez caută în continuare sprijin în exporturile către țările terțe.

În ceea ce o privește, rapița este susținută de un maxim al prețului petrolului, ce se menține de trei luni la aproape 75 de dolari pe baril la New York. Trebuie remarcat faptul că, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, importurile de rapiță în UE la 5 ianuarie 2025 se ridicau la 3,07 Mt, practic la același nivel cu cele 2,99 Mt înregistrate la aceeași dată a anului trecut.

Pe piața americană, prețurile grâului la bursa de la Chicago continuă să își revină după dezamăgirea uriașă de vineri. Revenirea prețurilor a fost susținută și de publicarea de către USDA a unei deteriorări a situației culturilor în Kansas, principalul stat producător de grâu de iarnă din Statele Unite. La 5 ianuarie, 47% din grâul de iarnă din Kansas se afla într-o stare „bună până la excelentă”, față de 55% la sfârșitul lunii noiembrie.

Porumbul a înregistrat o creștere foarte ușoară a prețului, în timp ce soia a rămas aproape de echilibru pe o piață încă concentrată pe situația meteorologică din Argentina.

Prețurile cerealelor europene

Cotații Euronext 07.01.2025 (GMT+1)

Grâu (€/t)

Martie 2025230,75-0,50
Mai 2025235,50-0,25
Septembrie 2025227,50+0,75
Decembrie 2025233,00+0,25
Martie 2026237,50+0,50

Porumb (€/t)

Martie 2025210,75+1,00
Iunie 2025218,00+1,00
August 2025222,50+0,75
Noiembrie 2025216,25+0,25
Martie 2026208,50+1,00

Rapiță(€/t)

Februarie 2025521,00+7,25
Mai 2025517,25+5,75
August 2025478,50+5,00
Noiembrie 2025477,25+4,75
Februarie 2026474,25+3,25

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor-Șef Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Studiu Tetra Pak: Viitorul industriei alimentare

spot_img

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

spot_img

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.