Criză a untului în Europa?

• Preţul laptelui urmează să crească în Europa, pe măsură ce continentul se va confrunta cu o criză de lapte, smântână şi unt în perioada Crăciunului. Într-un moment în care preţurile la unt sunt în creştere, stocurile sunt scăzute, producătorii mondiali de lactate avertizează că urmează o criză iminentă.

Séverine Nobis, care conduce o şcoală de patiserie la Paris, a declarat pentru CNBC că temerile pieţei legate de criza untului în Europa nu pot fi ignorate.  Pentru sfârşitul anului s-ar putea înregistra un deficit major al acestui produs, informează şi Process Alimentaire. Fabricanţii francezi de produse de panificaţie, pati­serie şi biscuiţi au alertat deja autorităţile asupra preţului untului.

Ne găsim într-o situaţie dificilă, pentru că nu putem renunţa la acest ingredient, care reprezintă 50% din costuri şi 25% din materia primă. Ne temem de un deficit pe piaţă, începând cu luna septembrie. Dacă nu putem asigura aprovizionarea, va trebui să oprim liniile de producţie”, a declarat Matthieu Labbe, CEO al Federaţiei Antreprenorilor din Panificaţie (Fédération des Entrepreneurs de Boulangerie – FEB), conform roa­liment.ro.

Preţul global al laptelui a crescut cu aproape 28% comparativ cu situaţia din urmă cu un an, pe măsură ce producătorii au redus producţia. Peder Tuborgh, directorul general al companiei daneze Arla Foods, susţine că stocurile mondiale de lapte sunt foarte mici. „Nu va putea fi acoperită cererea până la Crăciun„, avertizează acesta.

Arla Foods este o cooperativă agricolă deţinută de 12.500 de fermieri din Danemarca, Suedia, Germania, Marea Britanie, Luxemburg, Olanda şi Belgia. Între jumătatea anului 2016 şi iunie 2017, preţurile au crescut cu 103%, iar creşterea continuă.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente