Companiile pot beneficia de ajutor de la stat ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19

Angajatorii care sunt nevoiți să reducă activitatea ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 pot beneficia de plata indemnizaţiei din bugetul asigurărilor pentru şomaj.   Salariaţii pot beneficia de indemnizaţii stabilite la 75% din salariul de bază şi sunt suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Potrivit ordonanţei publicate în Monitorul Oficial, ajutorul este acordat, pe perioada stării de urgenţă, în cazul suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2.

Plata indemnizaţiei pentru companiile care reduc activitatea se va realiza în baza unei declaraţii pe propria răspundere prin care angajatorul poate să dovedească faptul că înregistrează o diminuare cu 25% a încasărilor din luna anterioară depunerii declaraţiei, comparativ cu media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 şi că nu are capacitatea financiară de a plăti toţi angajaţii.

Ce angajați primesc indemnizația și în ce condiții.

Indemnizaţia se acordă şi salariaţilor angajatorilor care întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente. Companiile trebuie să deţină certificatul de situaţii de urgenţă emis de ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, cum ar fi cofetăriile, restaurantele, barurile etc.
Potrivit actului normativ, indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii iar calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat (pensii, n.r.) şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Plata din bugetul asigurărilor pentru şomaj a indemnizaţiilor se realizează în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor.
Cheltuielile din bugetul asigurărilor pentru şomaj efectuate pentru plata indemnizaţiilor se pot acoperi din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene, în limita sumelor alocate şi în conformitate cu prevederile şi regulile de eligibilitate aplicate.
Angajatorii trebuie să depună prin email, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal şi lista persoanelor care urmează să beneficieze de şomaj tehnic asumată de reprezentantul legal al angajatorului.

Număr de telefon pentru informarea cetăţenilor la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Pentru informarea cetățenilor cu privire la șomajul tehnic, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a înființat un număr unic de telefon 021 4444 000, număr cu tarif normal.  De asemenea există şi adrese de email, dedicate fiecărui judeţ, unde cetățenii au posibilitatea să transmită documentele necesare.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente