Comisia Europeană reglementează nivelurile maxime pentru morfina și codeina din semințele de mac

• În 3 decembrie 2021, Comisia Europeană a adoptat un Regulament care stabilește în premieră nivelurile maxime permise pentru morfina și codeina din semințele de mac destinate consumatorului final, dar și pentru produsele de panificație care conțin semințe de mac și/sau pentru produsele derivate din acestea.

Doza acută de referință (DAR)

Semințele de mac nu conțin alcaloizi din opiu sau conțin numai niveluri foarte scăzute, dar pot fi contaminate cu alcaloizi ca urmare a daunelor cauzate de insecte sau prin contaminarea externă a semințelor în timpul recoltării, atunci când particulele de praf din pai (inclusiv peretele capsulei) se lipesc de semințe.

Decizia Comisiei Europene se bazează pe opinia științifică a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care stabilește o doză acută de referință (DAR) pentru alcaloizii de opiu (morfină și codeină) de 10 µg morfină/kg greutate corporală.

Urmare a acestor concluzii s-a decis modificarea Regulamentului (CE) nr. 1881/2006. Astfel, în secțiunea 8 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006, se adaugă următoarea rubrică 8.5, în sensul că pentru semințele de mac întregi sau măcinate, introduse pe piață pentru consumatorul final, nivelul maxim admis pentru alcaloizii de opiu va fi de 20 mg/kg, în vreme ce pentru produsele de panificație care conțin semințe de mac și/sau produse derivate din acestea nivelul maxim admis va fi de 1,5 mg/kg.

Necesitatea stabilirii unor niveluri maxime admise

În opinia EFSA este justificată necesitatea stabilirii unor niveluri maxime pentru aceste tipuri de alcaloizi datorită faptului că, atunci când se consumă cantități mari sau mai multe alimente care conțin semințe de mac neprelucrate, este posibil să se depășească doza acută de referință.

Întrucât este adecvat ca producătorul din industria de panificație să dețină informații detaliate, inclusiv conținutul echivalent de morfină în ce privește semințele de mac utilizate ca ingrediente în produsele sale, furnizorul de semințe de mac trebuie să pună la dispoziția producătorului aceste informații.

Prevenirea și reducerea conținutului de alcaloizi de opiu

Rămân în vigoare bunele practici pentru prevenirea și reducerea conținutului de alcaloizi de opiu stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1881/2006, urmând ca operatorii economici implicați în industria de profil să aplice și noile cerințe legislative privind nivelurile maxime admise de morfină și codeină din semințele de mac.

Regulamentul (UE) 2021/2142 se aplică începând cu 1 iulie 2022

Regulamentul Comisiei Europene se aplică de la 1 iulie 2022, dar, pentru a veni în ajutorul operatorilor economici direct implicați și pentru a le acorda timpul necesar implementării noilor prevederi legislative, produsele alimentare introduse pe piață înainte de aplicarea prezentului regulament pot fi comercializate până la data durabilității lor minimale sau până la data limită de consum.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe site-ul Arta Albă și: Salariul minim de 3.000 de lei, obligatoriu în panificație din 2022?

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.