Angajații din panificație, grup prioritar pentru vaccinarea împotriva COVID-19

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită, voluntară și ne-obligatorie, conform strategiei publicate de platforma națională de informare. Vaccinarea se va realiza în trei etape, după cum urmează:
Etapa 1 – Lucrătorii din domeniile sănătății și social (atât sistemul public, cât și cel privat)
Etapa 2 – Lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale (de exemplu, personalul din sectorul de procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază precum pâinea)
Etapa 3 – Populația generală

Niciodată până acum în istoria medicinei nu au fost implicate atâtea resurse pentru dezvoltarea unui vaccin pentru o singură patologie. Vaccinarea împotriva COVID-19 pentru etapele II și III se va organiza în centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie sau centre drive-through (centre de vaccinare fixe, amenajate în marile aglomerări urbane care permit accesul persoanelor cu mijloace auto proprii). Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze.

Vaccinuri candidate

Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate, astfel încât să crească șansele de a avea unul sau mai multe vaccinuri disponibile. În prezent există 6 tipuri de vaccinuri care se află în proces de evaluare pentru autorizare de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

În data de 1 decembrie, EMA a publicat informații referitoare la primele două cereri depuse de companii farmaceutice pentru obținerea autorizațiilor condiționate de punere pe piață a vaccinurilor împotriva COVID-19. Este vorba de vaccinul BNT162b2 dezvoltat de  BioNTech și Pfizer, respectiv vaccinul RNA1273, dezvoltat de Moderna. Evaluarea ambelor vaccinuri va urma un proces accelerat. Comitetele științifice din cadrul EMA estimează că s-ar putea reuni pentru a încheia rezultatele evaluării pe data de 29 decembrie 2020 pentru documentația referitoare la vaccinul BioNTech și Pfizer și pe data de 12 ianuarie 2021 pentru vaccinul dezvoltat de Moderna.

Campania de vaccinare este posibil să înceapă în ianuarie 2021

Președintele țării, Klaus Iohannis, a anunțat că strategia de vaccinare a fost aprobată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Șeful statului a precizat că la sfârșitul lunii ianuarie este posibil să sosească în România primele doze de vaccin, aproximativ un milion de bucăți. Grupurile care au prioritate pentru vaccinare sunt alcătuite din personalul medical și persoanele din grupele de risc. Campanie de vaccinare care va dura cel puțin câteva luni și este posibil ca până în primăvară să se încheie prima etapă de vaccinare.

Vaccinarea este voluntară, sigură, eficientă, se face planificat. Este foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt la cele mai înalte standarde europene.” – Klaus Iohannis

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute în data de 3 decembrie.

Întrebări și răspunsuri despre vaccinarea împotriva COVID-19

Dicționar de vaccinare (explicarea termenilor – cheie utilizați în comunicarea strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19)

Sursă: www.vaccinare-covid.gov.ro (Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19)

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.