Va fi grâul din acest an bun pentru panificaţie?

• Recolta de grâu din acest an va fi mai slabă decât cea de anul trecut – la sfârşitul lunii august estimările arătau o diminuare cu cel puţin 20% faţă de 2017 – dar pe măsură ce se întârzie secerişul, din cauza apei acumulate pe câmp, pierderile vor creşte, susţine Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Potrivit şefului LAPAR, pentru culturile agricole, anul 2018 a fost unul dintre cei mai capricioşi din ultimii câţiva zeci de ani, pentru că au fost prezenţi absolut toţi factorii pe care îi poate dezvolta natura: secetă, inundaţii, grindină, furtuni şi exces de umiditate.

În plus, a apărut şi pesta porcină africană (PPA) care ar putea influenţa masiv exporturile de cereale, în special pe cele de grâu şi porumb, culturi care de fapt aduc cele mai mari încasări în comerţul cu produse agroalimentare. Anul trecut, exporturile de grâu şi porumb ale României au atins 1,73 miliarde de euro.

„Nu ştim până unde se vor duce pierderile”

Şeful LAPAR susţinea în luna august că recoltatul la grâu încă nu se terminase, existând zone unde apa nu permitea intrarea utilajelor în câmp.

„Nu ştiu dacă de la 1 iulie şi până în prezent, aproape de sfârşitul lui august, cumulat pe fiecare oră, am avut cinci zile bune pentru seceriş la grâu. E greu recoltatul în asemenea condiții, se produc pagube destul de mari şi nu ştim până unde se vor duce pierderile, pentru că procesul mai durează. Cu siguranță producția va fi mai slabă anul acesta, fără niciun dubiu, cel puțin cu acele procente pe care le-am anunțat deja, circa 20%”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele LAPAR.

Mai puțin grâu pentru panificație

„Din punct de vedere al grâului panificabil, este greu de spus acum cât e panificabil şi cât este pentru furaj. Cert este că față de anul trecut sau față de acum doi ani procentul între cele două s-a rostogolit şi astfel avem o cantitate mai mare de grâu pentru furaj şi mai mică pentru panificație“, a declarat Laurenţiu Baciu. În ceea ce priveşte preţul grâului, reprezentantul asociaţiei agricultorilor subliniază că acesta nu se formează acum şi este prematur de estimat cum va evolua.

„Probabil poate să fluctueze atunci când nu se va găsi marfă suficientă sau nu va fi de calitate foarte bună, atunci o să joace mai tare prețurile. Rămâne să aşteptăm, să vedem ce urmează din punct de vedere meteorologic, dar şi încheierea campaniei de seceriş la grâu. Aşa cum vă spuneam, încă mai sunt suprafețe mari şi pe zi ce trece se diminuează producția la hectar“.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.