Un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni

• Joi, 30.03.2023, un reprezentant al Comisiei Europene a anunțat într-un comunicat de presă un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina.

Potrivit oficialului, Comisia Europeană va anunța în a doua parte a lunii aprilie aceste măsuri de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina, care se vor ridica la aproximativ 75 de milioane de euro.

Prin măsura de compensare anunțată anterior, Comisia Europeană a oferit despăgubiri de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români. România primește, prin primul pachet, doar 10 milioane de euro, fapt care a stârnit controverse și nemulțumiri în rândul fermierilor români.

 Un al doilea pachet de despăgubiri

Președintele Klaus Iohannis a luat poziție față de suma mică primită de țara noastră. Astfel președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au fost de acord cu recalcularea sumelor.

Acest al doilea pachet de sprijin de circa 75 de milioane de euro va fi prezentat statelor membre în a doua jumătate a lunii aprilie și va fi propus ca amendament la primul pachet. Măsura este menită să ajute statele afectate de importurile ieftine din Ucraina, respectiv: Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Pachetul de sprijin vizează și alte culturi

Reprezentantul Comisiei a afirmat că acest pachet va viza și alte culturi care nu au fost sprijinite prin intermediul primului pachet, cum ar fi sectorul zahărului sau al producției de miere.

 Un al doilea pachet de despăgubiri

În același timp, potrivit oficialului european, criteriile de acordare a despăgubirilor ar putea fi diferite față de primul pachet, fiind însă prematur de stabilit care vor fi acestea  și în ce măsură ar putea influența proporția ajutoarelor acordate.

Reprezentantul Comisiei Europene a reamintit faptul că statele membre au primit posibilitatea să dubleze ajutorul primit prin primul pachet de despăgubiri cu sume din bugetul național. Statele membre au termen până la data de 30 august, să informeze Comisia cu privire la criteriile alese pentru a distribui ajutoarele către fermieri.

 Un al doilea pachet de despăgubiri

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Produse de panificație din antichitate readuse la viață

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.