Scrisoare comună a statelor afectate de afluxul de cereale ucrainene adresată CE

• România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria cer, printr-o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, reintroducerea taxelor vamale asupra produselor agricole din Ucraina.

Statele europene afectate de afluxul de cereale ieftine din Ucraina solicită Uniunii Europene măsuri drastice de regementare a situației. Astfel, România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria, prin intermediul unei scrisori comune adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră necesară atât reintroducerea taxelor vamale asupra produselor agricole ucrainene, cât și suplimentarea sumelor compensatorii acordate fermierilor afectați de situația dificilă din piață.

Potrivit Reuters, premierii celor cinci state, semnalează în această scrisoare adresată vineri, 01.04.2023, șefei Comisiei Europene, situația creată în urma suspendării taxelor la import și a aplicării celorlate măsuri de sprijin pentru economia Ucrainei în urma invaziei rusești, și anume amploarea pătrunderii pe piața a unor cantități impresionante de produse ucrainene, cum ar fi cerealele, semințele oleaginoase, carnea de pasăre și zahărul.

Scrisoare comună a statelor afectate

Datorită dificultăților de ordin logistic, aceste produse agricole, în special cereale, care ar fi trebuit să tranziteze statele afectate, au rămas pe piețele central și est-europene, la prețuri mult mai mici, afectând astfel fermierii locali.

Pe 23 februarie 2023, Comisia Europeană a propus prelungirea cu încă un an a suspendării taxelor la import, precum și a celorlate măsuri de sprijin a economiei ucrainene, cu accent pe „drumurile de solidaritate“ pentru exportul cerealelor ucrainene pe cale terestră. Însă, dat fiind situația creată, a fost inclus în această propunere și un mecanism rapid pentru protejarea pieței interne a UE.

Sprijinirea statelor afectate

Scrisoare comună a statelor afectate

Acest mecanism va permite, la inițiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei Europene, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are consecințe asupra pieței europene.

De altfel, premierul polonez Mateusz Morawiecki scrie pe pagina sa de Twitter: „Să sprijinim Ucraina, dar s-o facem în mod inteligent și, mai presus de orice, să punem interesele țării și ale fermierilor polonezi pe primul loc.“

Printre măsurile propuse în scrisoarea celor cinci state este sugerată o soluție comună între UE și Programul Alimentar Mondial, care să asigure că cerealele ucrainene exportate nu rămân pe piețele statelor UE. La acestea se adaugă suplimentarea fondurilor pentru sprijinirea fermierilor afectați și dezvoltarea rapidă a infrastructurii de transport pentru tranzitul rapid al bunurilor exportate din Ucraina.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.