Securitatea alimentară mondială discutată la Summitul NATO de la Bruxelles

• Securitatea alimentară mondială, o preocupare reală a participanților la Summitul NATO de la Bruxelles.

La întâlnirea liderilor europeni de la Bruxelles, unde s-au discutat sancțiunile care se impun Rusiei, și unde a fost prezent și președintele american Joe Biden, acesta a atras atenția că unele state vor trece în mod real printr-o perioadă de criză alimentară.
„Preţul sancţiunilor nu afectează doar Rusia. Afectează multe alte state, inclusiv ţările europene şi de asemenea ţara noastră (SUA)”, declară președintele Joe Biden după Summitul  extraordinar al NATO, conform Agerpres.
Joe Biden subliniază importanța pe piața mondială a Ucrainei și a Rusiei în ceea ce privește exporturile de grâu.
”Am avut o lungă discuţie în G7 (…) atât SUA – care este al treilea cel mai mare producător de grâu – cât şi Canada, care de asemenea este un mare producător. Şi am discutat împreună despre cum am putea creşte (producţia) şi livra mai rapid alimente (…) În plus, am vorbit să îndemnăm toate ţările europene şi pe toată lumea să pună capăt restricţiilor la export. Aşadar, suntem în curs de a stabili cu prietenii noştri europeni ce ar fi nevoie să facem pentru a tempera temerile despre crize de alimente”, afirmă președintele american.

Măsuri pentru securitatea alimentară

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Summitul NATO de la Bruxelles, președintele francez Emmanuel Macron aduce în atenție o inițiativă de securitate alimentară propusă de Uniunea Europeană pentru a reduce riscul unor crize alimentare declanșate de conflictul armat din Ucraina.
”Situaţia va crea o criză alimentară, situaţii umanitare extrem de serioase în mai multe ţări şi cu siguranţă că în unele ţări vor exista consecinţe politice masive”, spune președintele Macron.
Comisia Europeană a prezentat miercuri 23.03.2022 o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu pentru consolidarea securității alimentare mondiale și în sprijinul fermierilor și consumatorilor din UE.

România – situație bună în agricultură

Prezent la întâlnirea liderilor europeni de la Bruxelles, Președintele Klaus Iohannis subliniază faptul că România are o situație bună în agricultură, deci nu ne vom confrunta cu lipsuri în sectorul alimentar, dar este posibil ca sancțiunile impuse Rusiei să producă schimbări la nivelul prețului alimentelor.

Securitatea alimentară mondială

„Nu credem că va exista o problemă semnificativă în România. Dar în plan mondial este clar că pot să apară situații în care aprovizionarea nu va fi la nivelul la care am fost obișnuiți. Dacă ne gândim doar că o bună parte din grâul care se consumă pe întreaga planetă se produce în Rusia și Ucraina – sau cel puțin până acum s-a produs în Rusia și Ucraina – putem să ne dăm seama că e posibil să apară o problemă în aprovizionare”, afirmă Klaus Iohannis.
Totodată mai adaugă și faptul că „România are o situație bună în ceea ce privește agricultura și credem că nu vor fi probleme. Însă este posibil ca sancțiunile pe care le-am hotărât și de care intenționăm să ne ținem să producă mișcări și la prețuri la alimente”.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: ROMPAN – analiza stocurilor de materii prime cerealiere

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.