Se solicită continuarea restricționării importurilor

• Ministrul Petre Daea a anunţat luni, 15.05.2023, că România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au trimis o scrisoare către CE, prin care se solicită restricţionarea importurilor de produse agricole ucrainene şi prelungirea termenului şi după data de 5 iunie.

Miniştrii Agriculturii din cele cinci state membre UE au cerut blocului comunitar să modifice şi să extindă reglementările care restricţionează importul de produse agricole ucrainene.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat pentru AGERPRES că România a solicitat prelungirea termenului, 5 iunie fiind data la care expiră perioada până la care importurile de cereale din Ucraina sunt suspendate.

„Este o solicitare generată de faptul că peste câtva timp intrăm la recoltat, iar o mare cantitate de cereale este încă în magaziile fermierilor. Aceste magazii trebuie eliberate prin valorificarea stocurilor existente în aşa fel încât să avem loc pentru depozitarea noilor recolte. Acesta este raţionamentul pentru care am gândit necesar să se prelungească, pentru că mai sunt două săptămâni de zile şi iată că ajungem la 5 iunie şi trebuie prelungit acest termen”.

Acesta a adăugat că măsura propusă vine în sprijinul fermierilor români care astfel nu se vor mai confrunta pe piaţa autohtonă cu o concurenţă a produselor din Ucraina.

Se solicită continuarea restricționării importurilor

În ajutorul fermierilor

„Poziţia României este că doreşte, alături de alte state (…) aflate în proximitatea războiului, să aibă posibilitatea să îşi valorifice cantităţile din stoc pentru a putea face loc producţiilor noii recoltate peste câteva luni de zile. Dorim să nu fie afectaţi agricultorii prin astfel de măsuri, aceasta este situaţia. Nu vor fi afectaţi în condiţiile în care prelungim. Dorim să nu fie afectaţi fermierii prin prelungirea acestui termen care înseamnă oprirea importului de cereale şi care să nu vină pe piaţă în concurenţă cu produsele noastre”, subliniază Petre Daea.

Comisia Europeană a adoptat în 2 mai măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.

Aceste măsuri sunt vitale având în vedere situația gravă cu care se confruntă cinci state membre ale Uniunii Europene. Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui – originare din Ucraina.

Comisia Europeană a anunţat că este pregătită să reimpună măsuri preventive după expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atâta timp cât situaţia excepţională continuă.

Se solicită continuarea restricționării importurilor

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Prețul devine factorul decisiv în achiziționarea unui produs

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente