ROMPAN anunță măsurile de sprijin aprobate de Guvern

ROMPAN anunță că au fost aprobate mai multe măsuri de sprijin pentru pentru sectorul de morărit și panificație. Discuțiile purtate în cadrul întâlnirilor dintre ROMPAN și Premierul României, Ludovic Orban, respectiv conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-au concretizat în Ordonanțe de Urgență ale Guvernului.

Facilitățile de finanțare pe care antreprenorii din domeniul de morărit și panificație le vor putea accesa sunt următoarele:

1. OUG privind instituirea unei Scheme de Granturi derulate de MEEMA în parteneriat cu AIMMAIPE

Beneficiarii din sectorul de panificație, patiserie și produse făinoase pot obține granturi în valoare de 50.000-200.000 euro pentru investiții. De asemenea, este necesară o cofinanțare de minim 15%, respectiv 30% pentru București/llfov. De reținut este faptul că aceste investiții pot fi complementare celor finanțate prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

2. OUG 118/2020 privind Leasingul financiar în vederea achiziționării de active noi sau second-hand

Acest tip de finanțare este dedicat în special companiilor care au nevoie de transfer de tehnologie în procesele de producție necesare desfășurării activității. Garanțiile vor fi acordate de către FNGCIMM și vor fi asigurate de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum:
● 80% din valoarea finanțării pentru achiziția de echipamente IT și tehnologia informației;
● 60% din valoarea finanțării pentru achiziția de utilaje și echipamente tehnologice, vehicule pentru transport mărfuri și persoane, utilizate în scop comercial în cadrul unei operațiuni de leasing financiar.

Conform programului, valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar va fi de 5.000.000 lei. Perioada și modalitatea de rambursare a finanțărilor vor fi stabilite de finanțatori, conform normelor interne ale acestora.

Durata maximă a perioadei de leasing va fi de 72 de luni, cu posibilitatea acordării unei perioade de grație cuprinsa între 3 și 12 luni. Avansul achitat este de 0%, dar, în funcție de solicitarea beneficiarului, poate ajunge până la maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat (exclusiv TVA).

3. Modificări la Schemele de Ajutor de Stat pentru întreprinderi mari

Modificările la HG 807/2014, prin care s-a instituit o Schemă de Ajutor de Stat pentru întreprinderi mari și investiții majore în economie, sunt:
● Prelungirea perioadei în care se pot emite acordurile pentru finanțare până în anul 2023;
● Prelungirea perioadei în care se poate efectua plata Ajutorului de Stat până în 2028 (corespunzător prelungirii perioadei de valabilitate a regulamentului 651 din 2014);
● Alte facilități pentru aplicanți.

4. IMM INVEST ROMÂNIA

Completări și modificări aduse programul IMM INVEST ROMÂNIA prin OUG 29/21.03.2020, OUG 42/04.04.2020 și OUG 89/2020:

A. CREDITE PENTRU CAPITAL DE LUCRU
● Întreprinderile mijlocii pot beneficia de finanțări în valoare de până la 5.000.000 lei și garanții de stat în valoare de maxim 80% din valoarea creditelor.
● Întreprinderile mici pot solicita finanțări pentru capital de lucru de până la 1.000.000 lei, iar microîntreprinderile până la 500.000 lei. Garanțiile de stat în cazul întreprinderilor mici și micro sunt de maxim 90% din valoarea creditului.

Condiții pentru toate tipurile de întreprinderi:
● Durata finanțării este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni.
● Rata dobânzii compusă din ROBOR la 3 luni +2,5 %/an este subvenționată 100% de la bugetul de stat.
● Costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.

B. CREDITE PENTRU INVESTIȚII
Atât întreprinderile mijlocii, cât și cele mici și micro au aceleași beneficii dacă vor aplica pentru aceste credite:
● Finanțări în valoare de până la 10.000.000 lei;
● Garanții de stat în valoare de maxim 80% din valoarea creditelor, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele aferente;
● Durata finanțării este de până la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de grație de maxim 18 luni;
● Rata dobânzii compusă din ROBOR la 3 luni + 2%/an este subvenționată 100% de la bugetul de stat;
● Costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.

Sumele acordate cu respectarea condițiilor programului nu vor putea fi utilizate pentru refinanțarea altor credite în derulare.

În ceea ce privește proiectul de OUG privind instituirea unei Scheme de Ajutor temporar pentru sectorul de morărit-panificație, aceasta nu se mai promovează. În urma discuțiilor dintre ROMPAN și specialiști în finanțe s-a constat faptul că dacă ar fi aprobată această măsură, atunci ar putea fi valabilă doar în perioada octombrie – 31 decembrie 2020.

Vă reamintim că prin Fondul de Garantare a Creditului Rural puteți accesa credite pentru investiții sau capital de lucru, garantate de Fond în proporție de 80%.

Pentru informații suplimentare, contactați ROMPAN (office@rompan.ro).

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente