România – importul de grâu depășește exportul

• Cifrele arată că de la începutul anului 2023, România a exportat grâu de 2,2 ori mai puțin, dar a adus din afara spațiului comunitar de 13,9 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, se dovedește că războiul din Ucraina a afectat grav balanța comercială cu produse agroalimentare a României. Cantități foarte mari de grâu ajung să fie importate, în timp ce exporturile sunt pe un trend descendent.

importul de grâu

Ultimele date ale Comisiei Europene care iau în calcul transferurile de marfă din vamă din perioada 2 ianuarie – 5 februarie 2023,  arată că România a cumpărat din afara UE peste 77.900 de tone de grâu, de 13,9 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Efectele la nivelul pieței de profil

În Camera Deputaților, în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru Agricultură, Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație din România (ANAMOB), explică efectele acestei situații asupra pieței locale:

„Producătorii agricoli locali sunt într-o situație delicată nu doar din cauza intrărilor de cereale din Ucraina ci și din cauza exporturilor care au scăzut foarte mult datorită pragului extrem de mic pe care l-a pus Rusia cerealelor livrate pe Marea Neagră. Rusia a câștigat aproape toate licitațiile pe grâu din Marea Neagră în ultimele șase luni. Astfel, producția locală a rămas la producător și este foarte grav dacă va fi afectat stocul de legătură cu recolta nouă care se anunță a fi una bună.”

Situația dificilă este creată și datorită importurilor masive de făină din Ucraina. Cifrele arată că în primele 32 de săptămâni ale acestui an comercial, România a importat în total peste 25.600 de tone de făină de grâu, care, conform datelor ANAMOB, reprezintă două luni de consum intern. În schimb, exporturile au totalizat doar aproximativ 3.100 de tone.

importul de grâu

Prezent la această ședință, Aurel Popescu, președintele ROMPAN, atrage atenția: „În România sunt circa 4.500 de producători de pâine, din care să spunem că 500 cumpără făină ucraineană care vine la preț mic, dar calitativ are multe defecte, după ce grâul lor a stat cel puțin un an de zile în silozuri. Aceste cantități de făină influențează piața. Dacă producătorii de pâine nu mai cumpără făină, morile nu mai cumpără grâu iar fermierii stau cu grâul în siloz.”

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Exportul de cereale ucrainene pune presiune pe piețele de profil

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.