Exportul de cereale ucrainene pune presiune pe piețele de profil

• La reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii care a avut loc luni, 30.01.2023, la Bruxelles, şase state membre din Europa de Est au ridicat problema supraofertei de cereale din piață, creată de importurile ieftine din Ucraina.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, cele două țări furnizau împreună până la 34% din grâul destinat piețelor mondiale.

În 2022, în încercarea de a facilita livrările de cereale ucrainene, blocate ca urmare a invaziei ruseşti şi a blocadei impuse porturilor ucrainene, Comisia Europeană a decis suspendarea temporară a taxelor pentru produsele agricole din Ucraina.

Totodată, s-au creat „coridoarele de solidaritate” pentru a facilita transportul pe calea ferată, rutieră și fluvială a unor cantități mari de cereale din Ucraina, menite să ajungă pe piețele mondiale.

Din păcate, o mare parte din cerealele ucrainene nu ajunge pe piața mondială, ci mai degrabă înlocuiește produsele autohtone de pe piețele interne, cum ar fi hrana ieftină pentru bovine. Astfel, exporturile de porumb din Ucraina către vecinii săi din UE au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone până în noiembrie anul trecut, afectându-le agricultura proprie.

Concurența cu cereale mai ieftine

Exportul de cereale ucrainene

Concurența aceasta cu cerealele mai ieftine din Ucraina a devenit o preocupare tot mai mare pentru Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, țări care au ridicat problema într-o scrisoare comună, adresată reuniunii ministeriale de la Bruxelles. Importurile ieftine din Ucraina au redus cererea pentru produse locale și au stârnit nemulțumire în rândul fermierilor.

În acest context, cele șase state est-europene au cerut Comisiei Europene să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, precum şi securizarea rutelor de tranzit, astfel încât cerealele şi alte produse din Ucraina să ajungă în ţările terţe fără a provoca perturbări în Europa.

Ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk declară:  „I-am informat pe miniştrii Agriculturii cu privire la problemele cu care fermierii din ţările vecine se confruntă din cauza importurilor de cereale din Ucraina, care urmau să fie trimise în Europa Occidentală şi Africa. O parte din aceste produse rămân în ţările vecine şi această situație creează probleme pentru fermierii locali care nu mai pot să îşi vândă propriile lor cereale”.

Henryk Kowalczyk a prezentat în cadrul reuniunii de la Bruxelles date care au arătat că importurile de porumb ale Poloniei din Ucraina au crescut până la 1,6 milioane de tone în perioada ianuarie-noiembrie 2022, o creștere de peste 25.000% comparativ cu perioada similară a lui 2021.

Sprijin pentru fermieri

Exportul de cereale ucrainene

De asemenea, importurile de porumb ucrainean în Ungaria s-au majorat la peste 900.000 de tone, de la 5.000 de tone, în timp ce în cazul Bulgariei au ajuns la 16.742 de tone, de la 361 de tone.

„Importurile mari de produse dintr-o singură sursă în timpul campaniilor naţionale de recoltare au provocat perturbări pe pieţele din toate statele membre implicate”, subliniază cele şase state membre din Europa de Est în documentul prezentat la reuniunea de la Bruxelles. În același document se mai adaugă: „O parte din cerealele importate merg la procesatorii interni de nutreţuri, ceea ce provoacă o diminuare a cererii pentru cerealele interne.”

Ministrul polonez al Agriculturii menționează că această luare de poziție în fața situației create nu înseamnă că cele șase state nu vor sprijini în continuare Ucraina. „Suntem gata să ajutăm în continuare Ucraina, nu este vorba de o inversare. Dar vrem ca întreaga Uniune Europeană să fie implicată în acest proces”, a subliniat ministrul Henryk Kowalczyk.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Inflația în Europa e în scădere, prețurile alimentelor sunt în creștere

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.