Prognoza pentru producția de grâu românesc

• Prognoza pentru producția de grâu românesc a Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA).

Prognoza pentru producția de grâu din România a fost estimată în jos de către Departamentul pentru Agricultură al SUA. Astfel, cifrele arată că fermierii români vor produce cu 1,1 milioane de tone mai puțin grâu decât anul trecut.
Seceta, care afectează în egală măsură Franța, Spania, România și Ungaria, a determinat USDA (Departamentul pentru Agricultură al SUA) să revizuiască în minus estimările privind producția de grâu din UE. Chiar dacă cifrele pentru Germania arată bine, conform estimărilor din iunie, producția de grâu a statelor membre pentru anul comercial 2022-2023 va fi de 136,1 milioane de tone, în scădere cu 0,4 milioane de tone față de luna precedentă, cu 2,3 milioane de tone mai puțin față de ultimul an (2%), dar cu 3% peste media ultimilor cinci ani, de 132,7 milioane de tone.

• Prognoza pentru producția de grâu

Grâul românesc

România ar putea produce 9,3 milioane de tone de grâu, cu 0,1 milioane de tone mai puțin decât se estimase în luna mai. Datele Institutului Național de Statistică arată că, în 2021, România a produs 10,4 milioane de tone de grâu, cu 4 milioane de tone mai mult decât în anul 2020, devenind al patrulea producător european, după Franța, Germania și Polonia. Locul fruntaș al României printre marii producători europeni de grâu a fost susținut și de Brexit, în condițiile în care Marea Britanie produce anual peste 14 milioane de tone de grâu.
Producția de grâu francez a scăzut conform prognozei USDA din mai cu 0,3 milioane de tone, în Spania grâul va fi mai puțin cu 0,2 milioane de tone, iar în Ucraina și România cu 0,1 milioane de tone. Numai Germania se bucură de o revizuire în sus a producției, cu 0,3 milioane de tone, ajungând până la 22,4 milioane de tone.
Suprafața recoltată de pe teritoriul european este estimată la 24,1 milioane de hectare, în scădere cu 0,1 milioane de hectare față de anul trecut, dar în creștere cu 0,2 milioane de hectare față de media ultimilor cinci ani.
Randamentul este estimat la 5,65 de tone la hectar, cu 1% mai puțin decât anul trecut.

Producția globală de grâu

La nivel global, Departamentul pentru Agricultură al SUA a revizuit în minus producția de grâu, de la 774,8 milioane de tone la 773,4 milioane de tone, cu 1,4 milioane de tone mai puțin. Scăderea este semnificativă, comparativ cu anul comercial 2021-2022, când s-au produs circa 779 de milioane de tone.
China și India rămân cei mai mari producători mondiali de grâu, cu producții de 135 milioane de tone și respectiv 106 milioane de tone, urmate de Rusia, care se estimează că va atinge în acest an producții record, de până la 81 de milioane de tone, cu 5,8 milioane de tone peste producția din acest an comercial.
USDA estimează pentru Ucraina și în mai o producție de 21,5 milioane de tone, cu 11,5 milioane de tone mai puțin decât în acest an comercial.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Importanța culorii în industria alimentară

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.