Prețul vaniliei a crescut de 7 ori în ultimii trei ani

Cofetarii și gelatierii din întreaga lume sunt panicați în fața creșterii uriașe a prețului vaniliei. Principala cauză este ciclonul din Madagascar, din 2017, care a afectat grav plantațiile. Madagascar este principalul producător de vanilie la nivel mondial, asigurând 80% din necesarul lumii. Momentan, un kilogram de boabe de vanilie costă între 600 și 750 de dolari, în timp ce în 2015 era doar 100 de dolari. 4 kg de extract de vanilie pur costă 500 de dolari, iar în 2015 era 70 de dolari. De obicei, când plantațiile erau lovite de fenomene meteorologice, prețurile creșteau, dar piața se regla.

Anul acesta însă, prețurile nu au revenit, ci au crescut uimitor. Specialiștii spun că situația nu se va schimba, pentru că unei plantații de vanilie îi trebuie trei ani să se maturizeze. Floarea de vanilie înflorește o dată pe an, timp de 24 de ore, și trebuie polenizată imediat. În Madagascar nu există insecte care să polenizeze florile, astfel că plantele de vanilie sunt polenizate manual. Odată polenizată, floarea produce păstăi în decurs de două luni. Însă fermierii trebuie să găsească rapid cumpărători deoarece păstăile încep să fermenteze imediat ce sunt culese.

În România, ingredientul este comercializat prin Cofetarul Isteț.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.