Prețul pâinii este în creștere

• Prețul pâinii este în creștere în Comunitatea Europeană. Datele compară cifrele din august anul anterior și cele din august anul acesta.

Cifrele publicate luni, 19.09.2022, de agenția europeană de statistică Eurostat, demostrează o creștere a prețului produselor de panificație în spațiul european în medie cu 18% între luna august 2021 și luna august 2022. Între luna august a anului 2021 și luna august 2020, creșterea prețului la pâine nu a fost decât în procent de 3%. Analiza menționează că această creștere a prețurilor se înregistrează nu numai la pâine, ci și la alte alimente, precum carnea sau legumele. O creștere semnificativă a înregistrat atât prețul uleiului de gătit cât și al celorlalte grăsimi alimentare.

Prețul pâinii este în creștere

Cu siguranță anumite țări au fost mai afectate decât celelalte. Pe primul loc la creșterea prețului de raft pentru produsele de panificație se situează Ungaria, unde scumpirile s-au ridicat până la un procent de 66%, urmată de Lituania cu un procent de creștere de 33% și Estonia și Letonia cu 32%. Ultimele locuri în graficul creșterii de preț la produsele de panificație îl ocupă Franța cu un procent de 8% și Luxembourg și Olanda cu procentul de creștere a prețurilor de numai 10%. România ocupă locut 10 în Europa la creșterea prețului pâinii, cu un procent de 20% față de august anul anterior.

Situație economică dificilă

Situația dificilă prin care  trece Comunitatea Europeană se datorează, bineînțeles, conflictului ruso-ucrainean și scăderii atât a exporturilor, cât și a productivității recoltelor din cauza războiului încă în desfășurare. La acestea s-au adăugat și condițiile meteorologice nefavorabile din acest an comercial.

Grâul a atins în data de 16 mai 2022, pe piețele de tranzacționare, un nivel record de 438,25 euro/tonă, după care a scăzut puțin, până la peste 350 euro/tonă, menținându-se astfel la cote încă ridicate.

Rata anuală a inflației în zona euro, potrivit datelor oferite de Eurostat, este în creștere, de la 9,1% în august 2022, față de 8,9% în iulie. Aceleași date menționează că anul anterior 2021, rata inflației în zona euro era de doar 3,0%.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Piața globală a produselor de panificație fără gluten în creștere

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.