Prețul grâului în continuă creștere

• Prețul grâului și al porumbului în continuă creștere pe piața mondială.

Prețul gâului și al porumbului a crescut din nou luni, 28 februarie 2022, pe fondul sancțiunilor dure impuse Rusiei de către statele occcidentale în urma invaziei Ucrainei.
Acest lucru accentuează turbulențele pe piețele globale și sporește temerile cu privire la prețul alimentelor, aflat deja la cel mai ridicat nivel din 2011, conform Bloomberg.

Bănci rusești excluse din SWIFT

Comisia Europeană, Statele Unite, Canada și Marea Britanie au decis sâmbătă, 26.02.2022, înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci rusești au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esențial pentru finanțele mondiale.

Bursa de cereale

La bursa de cereale de la Chicago, cotațiile pentru grâu erau în creștere cu 8,7%,până la 9,34 dolari per bushel, iar la porumb se înregistra un avans de 5%, în timp ce la soia cifrele arătau o creștere de 3,9%.
Prețurile majorate vin într-o perioadă dificilă pentru țările care se bazează pe importurile de grâu.
FAO,Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură trage un semnal de alarmă cu privire la nivelul ridicat al prețului la alimente, cel mai ridicat nivel de după 2011.

Repercursiuni la nivel mondial

Mai mult de un sfert din comerțul mondial cu grâu, o cincime din vânzările de porumb la nivel mondial și 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui fac parte din portofoliul Ucrainei și al Rusiei.
Ucraina este un exportator cheie în Orientul Mijlociu și în Mediterana, iar printre importatori se află Egiptul, Turcia, Italia și statele din Africa.
Traderii burselor americane se așteaptă ca situația din Europa de Est să creeze oportunități pentru extinderea cotei lor pe piața exporturilor, conform președintelui firmei Midwest Market Solutions Inc., Brian Hoops.
Franța și Australia, mari cultivatori de grâu, ar putea interveni și ei dacă livrările din Rusia sau Ucraina vor fi afectate grav.

Articol realizat de Gabriela Dan, redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Prețul grâului românesc influențat de contextul internațional tensionat

 

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.