Prețul grâului românesc influențat de contextul internațional tensionat

• Prețul cerealelor este din nou la cote alarmante, datorită contextului internațional tensionat. Prețul grâului românesc este direct influențat de tensiunile din Ucraina.

Pentru prima dată din anul 2013 o tonă de grâu, în portul Constanța, a ajuns să fie peste 300 de euro, cu peste 31% mai mult decât în aceeași perioadă anul trecut.
În 3 februarie 2022, date ale Comisiei Europene indicau la grâul panificabil un preț FOB mediu de 306 euro tona în portul Constanța. Prețul mediu al porumbului FOB la 27.01.2022, în portul Constanța, era de 227 euro tona.

Ce fluctuații aduc tensiunile internaționale

Prețul grâului românesc influențat
Cotațiile pentru grâul românesc s-au mai depreciat, iar premisele sunt în continuare de scădere. Ultimele estimări arată că există marfă suficientă în piață, în condițiile în care în bazinul Mării Negre nu există foarte mulți cumpărători. Singurele probleme, în opinia consultanților Economica, s-ar putea ivi în cazul în care conflictul ruso-ucrainean ar escalada.
„În momentul de față nu sunt premise de creștere a prețurilor. În bazinul Mării Negre nu sunt prea mulți cumpărători. Singurul lucru care poate schimba trendul este conflictul dintre Rusia și Ucraina”, declară pentru Economica Cezar Gheorghe, consultant senior și analist în cadrul Clubului Fermierilor Români.
Victor Beznea, general manager al traderului de cereale Patberg INTL și Secretar General ARCPA – Asociaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole adaugă faptul că: „Tensiunile dintre cei doi mari producători / exportatori de la Marea Neagră au ridicat prețurile atât la grâu cât și la porumb, în faza inițială. Totuși, nefiind nicio mișcare militară, între timp, prețul grâului s-a mai calmat, scăzând la niveluri în jurul a 261- 262 euro /tona DAP Constanța. Porumbul a rămas ferm, crescând la niveluri în jurul a 245-247 euro pe tona DAP Constanța”.

Prognozele privind piața mondială

Prețul grâului românesc influențat
Producția mondială la cereale ar urma să crească, conform USDA, din ianuarie, cu 2,7 milioane de tone pe an în 2021-2022, ajungând la 778,6 milioane de tone, în principal datorită perspectivelor bune ale recoltelor din Australia și Argentina.
Potrivit ultimei estimări USDA, producția de grâu din Argentina pentru anul de comercializare 2021/2022 este estimată la un nivel record de 20,5 milioane de euro, în creștere cu 3% față de estimările lunii trecute și cu 16% mai mult față de anul trecut. De asemenea, analiștii se așteaptă ca Australia să livreze mai mult, adică aproximativ 34 de milioane de tone.
USDA a estimat că producția ucraineană de grâu pentru anul comercial 2021-2022 va ajunge la 33 de milioane de tone, urmând să fie livrate aproximativ 24,2 milioane de tone din acest volum. În 2021-2022, producția și exporturile de grâu ale Ucrainei ar urma să crească cu 30% și, respectiv, 44% față de anul anterior.

Fermierii români în pierdere

Prețul grâului românesc influențat
Abordând situația actuală și influența acesteia asupra fermierului român, Nicolae Sitaru, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Ialomița și președinte al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) declară: „Au fost creșteri mai mari pentru că au existat temeri că Ucraina nu mai livrează. Dar acum, prețul la cereale este mai bun, cu aproximativ 15% mai mare față de anul trecut, dar nu spectaculos. Nu dacă ne raportăm și la celelalte creșteri de preț. Este normal să apară îngrijorări, pentru că de aici pleacă prețurile la restul mâncării. Problema este ce se va întâmpla în viitor. Dacă la cereale vorbim de scumpiri de 10%, la îngrășăminte prețurile s-au majorat cu 400%. Eu, spre exemplu, față de 2020, plătesc curent cu 1.000% mai scump. Însă noi vindem cereale în UE și ne corelăm prețurile cu ce este pe bursă, care reacționează la toți stimulii din piață”.

Plafonarea prețurilor – o decizie negativă

Cu privire la discuțiile privind plafonarea prețurilor, Nicolae Sitaru declară pentru Economica: „Fermierii au beneficiat de prețuri mari în perioada lunii ianuarie, dar lichiditatea a fost scăzută, cum se întâmplă de obicei când au loc creșteri rapide. Aici aș adăuga faptul că suntem o piață liberă și fluctuațiile de pe piața internațională se transmit și în România, urmând principiul vaselor comunicante. Așa încât discuțiile de genul «de ce cresc prețurile la cereale dacă am avut o recolta mare?», nu-și au sensul, dacă înțelegem mecanismele unei piețe libere.”

Referindu-se la aceeași discuție despre plafonarea prețurilor Victor Beznea, general manager al traderului de cereale Patberg INTL și Secretar General ARCPA, punctează: „Nu poți cere unei mori să vândă făină la un preț mai mic, dacă va cumpăra grâul la un preț mai mare. Ar însemna să limitezi prețul și la fermieri, care pot vinde la un preț mai mare, corelat cu piețele din jurul nostru. Ar însemna să limitezi prețul și la îngrășăminte, care la rândul lor este determinat de prețul gazului natural. Nu poți cere unor firme să lucreze în pierdere doar din populism. Trebuie ajutată populația cu venituri mici prin alte forme de protecție. (…) Cert este că pentru un timp va trebuie să ne obișnuim cu prețuri mai mari decât în trecut la cereale și nu numai”.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și: Context economic dificil pentru sectorul de morărit și panificație

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.