Întâlnire a ministrului Agriculturii cu reprezentanții ROMPAN și ARCPA

• În data de 8.03.2022, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a avut loc o întâlnire între ministrul Adrian Chesnoiu și reprezentanții ROMPAN și ARCPA.

Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în data de 8.03.2022, a avut o întâlnire de lucru la sediul instituției cu reprezentanții Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole – ARCPA și cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN. Tema discuțiilor a avut ca bază identificarea acțiunilor și măsurilor menite să asigure o bună aprovizionare cu grâu a morilor până la noua recoltă.

Monitorizare a stocurilor de cereale

Întâlnire a ministrului Agriculturii cu reprezentanții ROMPAN și ARCPA

Ca urmare a schimbărilor survenite în urma declanșării conflictului militar Rusia – Ucraina, Ministerul Agriculturii a demarat o acțiune de monitorizare a stocurilor de cereale.
Ministrul Agriculturii a transmis celor prezenți la întâlnire că, în urma analizei realizate la nivel de MADR, în acest moment există pe piață o cantitate suficientă de grâu pentru a acoperi necesarul industriei de panificație, necesarul pentru furajare, dar și acoperirea cantităților contractate la export:
„ În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanență, atât la nivelul comercianților și furnizorilor de cereale, cât și la nivelul industriei de morărit și panificație. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situația stocurilor de cereale din depozitele autorizate și din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiți să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, așadar românii nu trebuie să iși facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern și are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar.”

„Analiză a balanței grâului“

Președintele ROMPAN, Aurel Popescu, a afirmat la rândul său că: „Am solicitat această intâlnire cu principalii cumpăratori de grâu în prezența domnului ministru pentru a face o analiză a balanței grâului, astfel încât să avem asigurate cantitățile pentru panificație până la noua recoltă și pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populației. Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achizițiilor de grâu pentru consum intern și, eventual, pentru export vom reuși să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”.

Întâlnire a ministrului Agriculturii cu reprezentanții ROMPAN și ARCPAVasile Varvaroi, președintele ARCPA precizează că: „Am fost și rămânem adepții dialogului. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanșate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asigurăm ca există suficiente stocuri de grâu la nivel național pentru a acoperi consumul populației până la noua recoltă, dar și să menținem România ca un partener solid și predictibil pe piețele internaționale. Le mulțumesc tuturor celor care au participat, în special domnului ministru pentru inițiativa organizării acestei întâlniri”.

Deschiși spre dialog

Ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat în cadrul întâlnirii de la sediul instituției importanța dialogului constructiv. Astfel, toți cei implicați, pot identifica împreună soluții pentru ca industria de morărit și panificație să rămână viabilă.
În acest sens, participanții la întâlnire au agreat ideea continuării întâlnirilor de acest fel, mai ales în contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanentă a situației și a preveni riscurile ce pot apărea în lanțul de aprovizionare a populației cu produse agroalimentare.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Guvernul României decide plafonarea tarifelor la energie

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente