Până la 450.000 lei nerambursabili prin Programul de Microindustrializare 2018

• Deschiderea aplicaţiei de înscriere – luni, 13 august 2018. Sesiune va fi deschisă doar 10 zile.

Începând de luni, 13 august, ora 10.00, va deveni activă aplicaţia de înscriere în cadrul Programului Naţional Multianual de Microindustrializare 2018, pe site-ul www.aippimm.ro.

Prin intermediul acestui program de finanțare, antreprenorii care desfășoară activități de producție alimentară, dar și multe altele, vor putea solicita, în perioada următoare, un ajutor financiar nerambursabil de până la 450.000 de lei/ proiect, acordat prin intermediul programului de Microindustrializare 2018.

Finanțarea nerambursabilă poate fi accesată de către societățile comerciale, societățile cooperative sau societățile cu răspundere limitată debutante (SRL-D) care au o activitate neîntreruptă de cel puțin un an calendaristic la data lansării programului de finanțare.

Procedura de implementare a acestui program de finanțare este disponibilă pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM).

În ce constă acest program de finanțare:

AJUTOR DE PÂNĂ LA 450.000 DE LEI

Bugetul aprobat pentru acest program de finanțare este de peste 74 de milioane de lei, iar ajutorul financiar maxim pe care o firmă îl poate primi este de 450.000 de lei.
În cadrul procedurii de implementare se estimează faptul că, în cursul acestui an, un număr de 165 de beneficiari vor fi selectați pentru finanțare. Cu toate acestea, numărul lor poate fi sensibil mai mare, există societăți care vor solicita sume mai mici.
Ajutorul financiar nerambursabil nu acoperă, însă, 100% din valoarea eligibilă a proiectului, ceea ce presupune că societatea va trebui să contribuie cu fonduri proprii pentru implementarea proiectului.
Astfel, toate societățile care vor semna acorduri de finanțare vor fi obligate să contribuie cu cel puțin 10% din valoarea eligibilă a investiției.
Solicitanții vor primi un punctaj suplimentar în cadrul procedurii de evaluare a proiectelor dacă își vor asuma o contribuție proprie mai mare decât cei 10% solicitați în mod obligatoriu.
Pe de altă parte, valoarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) nu reprezintă o cheltuială eligibilă în cadrul acestui program de finanțare.
Astfel, beneficiarul unei finanțări nerambursabile acordate prin intermediul programului de Microindustrializare 2018 va asigura din fonduri proprii următorele valori:
– cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectului;
– în întregime valoarea TVA aferentă investiției propuse;
– în întregime celelalte cheltuieli neeligibile ale proiectului.

BANII PENTRU PRODUCĂTORII DIN PANIFICAŢIE, PATISERIE, COFETĂRIE

În cadrul programului de Microindustrializare 2018, sunt eligibile pentru finanțare doar societățile care activează în: Industria alimentară; fabricarea de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate; fabricarea produselor textile şi a articolelor de îmbrăcăminte etc.
Pentru a vedea lista completa puteți accesa Procedura de implementare de pe site-ul AIPPIMM
Suplimentar, solicitanții trebuie să mai îndeplinească o serie de alte condiții obligatorii:
– sunt societăți comerciale, societăți cooperative sau SRL-D;
– sunt microîntreprinderi din București-Ilfov (au până la două milioane de euro cifră de afaceri și cel mult nouă angajați);
– sunt întreprinderi mici și mijlocii din toată țara (peste zece angajați și peste două milioane de euro cifră de afaceri);
– nu au datorii la bugetul de stat;
– au cel puţin un an calendaristic de la înfiinţare la data deschiderii aplicaţiei electronice.

AJUTOR PENTRU ACHIZIȚIA DE UTIJALE ȘI ECHIPAMENTE

Cea mai mare parte a ajutorului financiar nerambursabil poate fi prevăzută pentru achiziția de utilaje și echipamente necesare în cadrul fluxului de producție.

Cu toate acestea, schema de implementare a programului de Microindustrializare 2018 prevede și alte cheltuieli eligibile:
– aparate şi instalaţii de măsură, control, reglare;
– autoutilitare utilizate pentru transportul bunurilor produse de către societate;
– achiziţionarea de spaţii de lucru;
– mobilier, aparatură birotică;
– realizarea unei pagini web pentru prezentarea activității solicitantului;
– instalaţii de încălzire sau climatizare;
– cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale, însă doar pentru asociatul sau acționarul societăţii aplicante;
– Comisionul de garantare perceput de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, dacă societatea va avea nevoie de un credit bancar pentru implementarea proiectului;
– consultanță pentru scrierea și implementarea proiectului.

SESIUNEA DE DEPUNERE A PROIECTELOR VA DURA ZECE ZILE LUCRATOARE

În vederea înscrierii în cadrul Programului, operatorii economici vor completa şi transmite on-line planul de AFACERI începând cu 13.08.2018 ora 10.00, timp de 10 zile lucrătoare de la demararea înscrierii în Program, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, respectiv 29.08.2018, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.
Procedura de depunere a proiectelor prevede faptul că solicitanții se vor înregistra pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM), creându-și un cont unic.
După încheierea sesiunii de primire a proiectelor, acestea vor fi selectate pentru finanțare în ordinea inversă a punctajelor obținute în cadrul etapei de evaluare.
În cazul în care mai multe proiecte se vor afla la egalitate de punctaj, departajarea lor se va efectua în funcție de următoarele criterii:
– numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create conform planului de afaceri;
– numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create din rândul absolvenților începând cu anul 2012/persoanelor defavorizate/șomerilor;
– valoarea procentului aferent aportului propriu;
– valoarea profitului din exploatare la data ultimului exercițiu financiar încheiat.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente