Pâinea în muzee (7). Muzeul Pâinii, Sankt Petersburg

• În toată lumea există, potrivit unor surse, 13 muzee dedicate pâinii. Prezentăm în acest număr singurul Muzeu al Pâinii din Rusia, cu o vechime de peste 30 de ani.

Pâinea în muzee, simbol al armoniei

Muzeul pâinii din Sankt Petersburg a fost fondat în 1988 și este singurul de acest fel din Rusia, țara în care pâinea avea în trecut o valoare deosebită, fiind considerată un semn al ospitalității. Acest muzeu unic prezintă importanța pâinii de-a lungul istoriei, lucru pe care mulți oameni l-au uitat în zilele noastre. În Rusia veche, pâinea nu era pur și simplu o gustare, ci era considerată un simbol al armoniei dintre oameni și natură, multe dintre ritualurile practicate în acea vreme incluzând acest produs.

Muzeul din Sankt-Petersburg se concentrează asupra rolului pâinii, prezentând o gamă întreagă de produse de panificație, preparate în mod obișnuit de brutari și cofetari în secolul al XIX-lea.  Cu o colecție unică de peste 14.000 de exponate, muzeul prezintă viața și cultura înaintaşilor prin intermediul genialei invenții a omului – pâinea. Exponatele includ o varietate de cuptoare străvechi, ambalaje pentru produse de panificație și o mică brutărie din St. Petersburg din secolul al XIX-lea, reconstituită. Există, de asemenea, câteva exemple de pâine tradițională rusească, chifle și biscuiți, inclusiv o secțiune dedicată rațiilor de numai 125 grame de pâine pe cap de locuitor, distribuită în timpul asediului asupra orașului Leningrad în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Unul dintre principalele obiective ale muzeului este de a le arăta vizitatorilor cât de sacră era pâinea în trecut, comparativ cu situația din zilele noastre, când  produsul este considerat o simplă marfă ușor de achiziționat.

Vizitarea acestui muzeu va oferi o altă perspectivă asupra Rusiei, una cu adevărat interesantă și unică.

Citește și despre alte muzee ale pâinii din întreaga lume.