Pâinea în muzee (7). Muzeul Pâinii, Sankt Petersburg

• În toată lumea există, potrivit unor surse, 13 muzee dedicate pâinii. Prezentăm în acest număr singurul Muzeu al Pâinii din Rusia, cu o vechime de peste 30 de ani.

Pâinea în muzee, simbol al armoniei

Muzeul pâinii din Sankt Petersburg a fost fondat în 1988 și este singurul de acest fel din Rusia, țara în care pâinea avea în trecut o valoare deosebită, fiind considerată un semn al ospitalității. Acest muzeu unic prezintă importanța pâinii de-a lungul istoriei, lucru pe care mulți oameni l-au uitat în zilele noastre. În Rusia veche, pâinea nu era pur și simplu o gustare, ci era considerată un simbol al armoniei dintre oameni și natură, multe dintre ritualurile practicate în acea vreme incluzând acest produs.

Muzeul din Sankt-Petersburg se concentrează asupra rolului pâinii, prezentând o gamă întreagă de produse de panificație, preparate în mod obișnuit de brutari și cofetari în secolul al XIX-lea.  Cu o colecție unică de peste 14.000 de exponate, muzeul prezintă viața și cultura înaintaşilor prin intermediul genialei invenții a omului – pâinea. Exponatele includ o varietate de cuptoare străvechi, ambalaje pentru produse de panificație și o mică brutărie din St. Petersburg din secolul al XIX-lea, reconstituită. Există, de asemenea, câteva exemple de pâine tradițională rusească, chifle și biscuiți, inclusiv o secțiune dedicată rațiilor de numai 125 grame de pâine pe cap de locuitor, distribuită în timpul asediului asupra orașului Leningrad în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Unul dintre principalele obiective ale muzeului este de a le arăta vizitatorilor cât de sacră era pâinea în trecut, comparativ cu situația din zilele noastre, când  produsul este considerat o simplă marfă ușor de achiziționat.
Vizitarea acestui muzeu va oferi o altă perspectivă asupra Rusiei, una cu adevărat interesantă și unică.

Articol realizat de Redacția Arta Albă.

Citește și despre alte muzee ale pâinii din întreaga lume.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente