Localuri celebre – Gerstner din Viena

• Învelite în ciocolată sau marțipan, cu diverse umpluturi și mixuri de arome, cu aspect care de care mai tentant, deserturile europene satisfac cerințele și exigențele oricărui consumator. Vă prezentăm un local celebru – Gerstner din Viena.

Fiecare țară se mândrește cu cel puțin un desert specific, dar și cu localuri istorice, de renume.
Păstrarea tradițiilor, design-ul spectaculos al locației, diversele premii naționale sau internaționale, recenziile și recomandările clienților sunt doar câteva motive pentru care o cofetărie, patiserie, restaurant sau gelaterie poate reprezenta un reper important pe harta destinațiilor de bun-gust din Europa.

Gerstner Viena – peste 170 de ani de tradiție

În aprilie 1847, Anton și Barbara Gerstner puneau prima piatră la temelia noii lor afaceri, prin crearea companiei Gerstner și deschiderea, chiar în inima Vienei, a unui local pentru vânzarea propriilor produse de cofetărie, realizate în mod artizanal.
Prin excepționalele abilități artistice, pasiunea pentru ciocolată și utilizarea unor materii prime de cea mai bună calitate, familia Gerstner a reușit imediat să-și impresioneze clientela. Astfel, torturile, deserturile și pralinele artizanale realizate de cofetăria Gerstner au devenit celebre pe piața vieneză de la acea vreme.
În 1869, compania își extinde activitatea, introducând cu succes servirea de produse culinare, de tip catering sau bufet, pentru Casa de Operă a Curții Regale, astăzi Opera de Stat din Viena. Acest parteneriat a continuat de-a lungul veacurilor, astfel că, în 2014, Gerstner deservea faimosul Bal al Operei din Viena pentru a 58-a oară.
În 1873, Gerstner este numită furnizor al Curții Regale și Imperiale („K.u.K Hofzuckerbäcker“), atât pentru deserturi, cât și pentru produsele culinare de tip catering și bufet, acestea fiind servite la dineurile oficiale de stat, dar și cu ocazia recepțiilor sau balurilor organizate la Curte.
Beneficiind de acest privilegiu, produsele au devenit tot mai apreciate, iar, din acel moment, compania Gerstner și-a continuat evoluția, prin dezvoltarea noii activități din domeniul culinar.
Bazându-se pe această îndelungată tradiție, Gerstner a reușit să devină una dintre cele mai prestigioase companii din sectorul gourmet și al ospitalității din Austria.

Înalta calitate a materiilor prime utilizate, siguranța și atenția în realizarea produselor, combinate cu serviciile de calitate oferite clientelei sale au constituit dintotdeauna baza succesului companiei vieneze.
Astăzi, pe lângă deservirea clienților săi de rang înalt, cofetăria Gerstner vine și în întâmpinarea consumatorilor de rând, care apreciază deserturile de calitate și cu tradiție. Astfel, Kärntner Strasse nr. 51 este o adresă binecunoscută vienezilor, dar și turiștilor, gurmanzi sau iubitori de dulciuri.

Minitur Gerstner, Viena

Construit pe trei niveluri, localul este plin de culoare și de arome care domnesc pretutindeni, indiferent de etajul la care te afli.
La parter este zona delicioaselor deserturi artizanale, unde pot fi cumpărate diverse produse de patiserie, dar și de cofetărie, cum ar fi: torturi, prăjituri, cupcakes, petits fours…Tot aici, iubitorii de ciocolată sunt întâmpinați cu simandicoasele trufe, rafinatele praline sau modernele batoane din ciocolată.
Specialitatea casei este vestitul „Sisi Cake” (Tortul Sisi), realizat în memoria unuia dintre cei mai importanți clienți ai cofetăriei, împărăteasa Elisabeta a Austriei (1854–1898), bi­ne­­cunoscută sub numele de Sisi. Tortul, învelit în pastă de zahăr, este format din: blat de cacao și două tipuri de creme, una din ciocolată, cealaltă din marțipan cu arome de afine negre (Cassis) și dulceață de coacăze roșii.

~ Sisi Cake ~

Ca un tribut adus legendarei împărătese, cofetăria oferă spre vânzare o gamă mai largă de produse cu numele Sisi, destinată turiștilor, care astfel pot lua cu ei o amintire dulce din Viena. Dintre acestea amintim: Sisi Torte – Tortulețul ambalat în cutie din lemn, cu scopul de a putea fi transportat fără riscul de deteriorare și, Sisi Violets – Flori de Violetă confiate, considerate a fi fost produsele favorite ale împărătesei.

~ Sisi Torte ~

~ Sisi Violets ~

Oferta delicateselor este completată cu gama de vinuri spumante Schlumberger Cellars a celei mai renumite case de vinuri din Austria, cu o tradiție de peste 300 de ani.
În barul aflat la etajul 1 al localului, pot fi savurate gustări picante și delicioase deserturi, marca Gerstner, împreună cu un pahar de vin, în atmosfera unui spațiu neoclasic.

La etajul 2 este zona de restaurant-cafenea. Aici, clienții se pot bucura de preparate culinare pregătite de chefii din bucătărie în tradiționalul stil vienez, dar și de deserturi specifice, precum clasicul ștrudel cu mere.

Sălile înalte, pereții placați cu elemente arhitecturale aurii, tavanele casetate și decorate, scările interioare, candelabrele, tablourile pictate, toate acestea îți dau senzația că te afli într-un palat. Starea de confort și relaxare se va instala imediat ce vei păși în încăperile spațioase, cu fotolii comode, draperii până în pământ și atmosferă specific vieneză.
În plus, privelișea de la nivelul al doilea este absolut impresionantă, deoarece Gerstner se află vis-à-vis de Opera de Stat din Viena, în fața căreia se transmit peste 80 de concerte live de muzică de operă, difuzate pe un ecran video cu leduri. Conceptul „Operă live în piaţa publică” se desfășoară în lunile aprilie, mai, iunie şi septembrie, dar şi în perioada sărbătorilor de iarnă, iar Cofetăria Gerstner poate fi locul ideal de unde poți admira un astfel de eveniment.
În lunile călduroase, se poate sta afară, în grădina cu palmieri a localului, savurând preparatele și deserturile alese.

De-a lungul timpului, afacerea s-a dezvoltat continuu, extinzându-se atât din punct de vedere al numărului de localuri, cât și al activităților. Pe lângă celebra cofetărie din centrul Vienei, compania a deschis și cafenele, restaurante, chiar hoteluri, axându-se totodată și pe organizarea de nunți și evenimente, în spații cu decoruri impresionante.

Articol realizat de Nicoleta Banu, Redactor Arta Albă

Citiţi pe Arta Albă și: Stohrer, cea mai veche cofetărie din Paris

.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.