Obligativitatea raportării lunare a stocurilor

• Obligativitatea raportării lunare a stocurilor pentru producătorii agricoli, depozitarii și procesatorii din industria alimentară.

Obligativitatea raportării lunare a stocurilor pentru producătorii și comercianții din industria alimentară este cuprinsă în Proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Potrivit actului depus la Guvernul României, această măsură este necesară pentru „a asigura instituirea, în cel mai scurt timp, a unor mecanisme de centralizare și cunoaștere operativă permanentă a stocurilor de produse agricole și alimentare, menite să asigure, în mod unitar și profesionist securitatea alimentară, apărarea vieții și sănătății populației, pe timpul producerii unor situații de urgență, generate de întreg spectrul de amenințări, epidemii și alte evenimente generatoare de victime multiple: calamități naturale, conflicte militare, dezastre, care să permită restabilirea rapidă a stării de normalitate.“

Obligativitatea raportării stocurilor

Importanța unui plan de reducere a riscurilor

Același act normativ subliniază „importanța dezvoltării unui plan de reducere a riscurilor legate de securitatea alimentară și stabilirea unui sistem de management al crizelor privind capabilitatea de răspuns specifică sectorului agricol și industriei alimentare“. Sunt luate drept exemplu situațiile cu care ne-am confruntat în ultima perioadă, atât pandemia de COVID-19, cât și conflictul armat ruso-ucrainean.
În acest context se impune adoptarea unui cadru legislativ menit să asigure informațiile necesare privind cantitățile produselor agricole și alimentare existente pe teritoriul României, pentru a preîntâmpina întreruperi în aprovizionarea cu alimente a populației.

Cine raportează stocurile

În cadrul acestei Ordonanțe de Urgență termenul de „stoc“ reprezintă un ansamblu de produse agricole și alimentare aflate în gestiunea unui operator din sectorul agricol și al industriei alimentare, la momentul raportării, sub forma de materii prime sau produse finite destinate producției sau desfacerii.
Producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii din industria alimentară şi comercianții de mărfuri provenind din cele două sectoare au obligația de a declara stocurile deținute pentru următoarele produse:

Obligativitatea raportării stocurilor

Stocurile care sunt raportate

– legume – fructe,
– cereale și produse pe bază de cereale,
– semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase,
– leguminoase furajere,
– semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase,
– carne și produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv conserve din carne și mixte,
– lapte și produse din lapte,
– produse de morărit și panificație,
– produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe,
– grăsimi și uleiuri,
– apă, inclusiv apa minerală naturală, apa de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate ambalate,
– orez,
– plante aromatice, sare și condimente,
– ceaiuri,
– zahăr,
– miere,
– drojdie.

Cine este exceptat

Fac excepție de la obligativitatea declarării stocurilor comercianții care sunt înregistrați sanitar veterinar şi care, pentru siguranța alimentelor, dețin structuri de vânzare cu suprafața de până la 400 mp (fară spațiile destinate depozitării, păstrării, producției mărfurilor, birourilor şi anexelor), comercianții ambulanți, comercianții care desfăşoară activități de servicii de alimentație publică, precum şi comercianții care desfăşoară activități de comercializare în zone publice.

Excepție de la obligația furnizării de date privind evidența stocurilor mai fac și operatorii care desfăşoară activitäți de producție agricolă, care dețin în stoc în ultima zi a fiecărei luni cantități de până la:

– legume, inclusiv cartofi – 10.000 kg;
– fructe – 10.000 kg;
– cereale – 25.000 kg;
– semințe de oleaginoase – 20.000 kg;
– leguminoase furajere- 10.000 kg;
– plante aromatice – 300 kg;
– miere – 50 kg.

Evidenţa stocurilor va fi raportată până pe data de 15 ale fiecărei luni pentru datele valabile pentru ultima zi a lunii precedente.

În cazul în care nu se raportează stocurile, amenzile prevăzute sunt de la 500.000 la 1.000.000 de lei.

În cazul raportării unor date eronate, amenzile sunt de la 50.000 la 250.000 de lei.

Declarația ministrului Adrian Chesnoiu

„Este foarte important să știm care sunt stocurile de alimente pe care le are România, să putem profita de anumite oportunități care se ivesc, pentru că în perioade complicate, să știți, mai ales de criză, apar și oportunități și atunci este foarte important ca aceste oportunități să fie valorificate de producătorii români”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.
Tot el adaugă: „Va fi o bază de date care va fi confidențială, va avea asigurată confidențialitatea informațiilor, astfel încât să nu producă niciun fel de prejudiciu absolut niciunui actor din lanțul de aprovizionare cu alimente”.

Ordonanța de Urgență intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării sale în Monitorul Oficial al României.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și: „Sprijin pentru România”- măsuri guvernamentale pentru contracararea crizei economice

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.