Exporturile de cereale românești

• Exporturile de cereale românești ar putea crește anul acesta pe fondul prelungirii războiului din Ucraina.

Exportul de cereale românești ar putea înregistra o creștere anul acesta. Datorită prelungirii războiului ruso-ucrainean, cei mai mari producători și exportatori de cereale din Europa, Rusia și Ucraina, nu mai pot menține cota exporturilor. Acest fapt afectează piața mondială. Pentru România, creșterea cererii pe plan global ar putea reprezenta oportunitatea de suplimentare a exporturilor. În acest sens mai mulți fermieri români au renunțat la vechile culturi pentru a cultiva floarea-soarelui, la mare căutare pe piețele mondiale.

Exporturile de cereale românești

Pe de altă parte, dacă vremea nu va aduce surprize neplăcute, se prognozează o producție record la cerealele cultivate pe milioane de hectare în România.

Părerea fermierilor români

Dimitrie Muscă, producător de cereale român, declară pentru Digi24: „Este o conjunctură formidabilă. Și avantajoasă pentru România. Germania și Franța au secetă la ora actuală, America din cauza vremii și a frigului nu a putut să își însămânțeze porumbul decât într-o mică măsură, deci este benefic pentru noi dacă avem în minte să exploatăm aceste condiții create de alții, nu de noi. Doar trebuie să exploatăm.“
În 2021 România a înregistrat producții record la cereale, în special la grâu, atingând peste 11 milioane de tone, iar importanța României pe piața mondială a cerealelor ar putea crește și mai mult.

Trend ascendent pentru exportul de cereale românești

Exporturile de cereale românești au cunoscut un trend ascendent în ultimii 10 ani, cu excepția anului 2020 când producția a fost afectată serios de către secetă.
Astfel în anul agricol 2021-2022 România și Franța au fost principalii exportatori de cereale din Uniunea Europeană.

România a exportat 4,6 milioane de tone de grâu și peste 1,5 milioane de tone de orz.
Asta îi face pe agricultorii români să ia în calcul și alte culturi cu mare cerere pe piețele externe, cum ar fi floarea-soarelui. Directorul Executiv al Direcției Agricole Timiș, Gabriela Ilaș, afirmă: „Văzând că Ucraina era mare producător de floarea soarelui, am sesizat acest lucru în primăvară de față cu producătorii. Astfel cultivatorii s-au reorientat în sensul că au micșorat puțin suprafețele de porumb pe care le cultivau în mod tradițional. Noi aveam propus undeva la 78.000 de hectare de floarea soarelui. În momentul de față cred că am ajuns undeva la 90.000 de hectare.“

Importanța României pe piețele agricole globale

Cezar Gheorghe, specialist în piața agricolă subliniază importanța României în contextul actual: „România este ancorată în piața globală și a devenit cel mai important punct strategic din bazinul Mării Negre. Dacă vorbim de prețuri, noi suntem în joc și vom juca în continuare. Avem o indicație de preț azi ( 18.05.2022 ) în portul Constanța pentru recolta nouă sau veche la valoarea de 405 euro pe grâul dus în port, deci avem acest record. Nu știu cât de sustenabil este să ai grâu la prețul acesta, pentru că efectiv țările sărace nu vor mai putea să îl cumpere.“

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Prețul grâului – în creștere pe piețele internaționale

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.