Metodologia de identificare a produselor cu cereale integrale

• Metodologia de identificare a produselor cu cereale integrale a fost elaborată de către Institutul Național de Sănătate Publică în cadrul unui proiect internațional, iar notificarea produselor va fi voluntară.

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis spre consultare „Metodologia pentru identificarea produselor ce respectă cerințele europene în ceea ce privește conținutul de cereale integrale, sare, zahăr și grăsimi și care sunt recomandate de către INSP pentru a fi consumate în cadrul unui stil de viață sănătos”.
Documentul elaborat de către INSP subliniază: „Creșterea consumului de cereale integrale la nivelul populației are un efect favorabil asupra sănătății publice, întrucât dovezile științifice arată că o creștere a consumului de cereale integrale are rol în  prevenirea unor boli cronice precum diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, obezitatea, cancerul de colon.“

Comportament nutrițional favorabil sănătății

metodologia de identificare a produselor cu cereale integrale

Se urmărește prin această metodologie creșterea consumului de produse din cereale integrale și adoptarea unui comportament nutrițional favorabil sănătății.
Identificarea și afișarea listei de produse cu cereale integrale recomandate de către Institutul Național de Sănătate Publică are ca obiectiv creșterea nivelului de informare a populației în ceea privește prezența acestor produse pe piața din România, stimulând totodată și încrederea în ceea ce privește autenticitatea conținutului.
Procesul de notificare este voluntar, accesibil și gratuit oricărui producător de produse ce conțin cereale integrale.

Inițiativa WholEUGrain

Notificarea produselor se va face de către producători prin transmiterea unui dosar pentru produsul ce se dorește a fi certificat. Dosarul produsului va  conține un formular de  notificare completat pus la dispoziție de INSP, transmis  împreună cu eticheta produsului care se dorește a fi evaluat. Producătorul își asumă faptul că această compoziție de pe eticheta transmisă se regăsește integral în produsul etichetat.
Dupa analiză, efectuată de către INSP, produsele notificate vor fi incluse pe lista afișată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică ( pe pagina inițiativei WholEUGrain). Lista va conține produsele recomandate de către INSP pentru a fi consumate în cadrul unui comportament nutrițional sănătos.
Producătorii vor putea utiliza aceste recomandări în campanii de promovare a produselor care au primit aviz favorabil din partea INSP.

Produse care îndeplinesc criteriile

– Boabe (inclusiv orez) și făinuri (inclusiv amestecuri pentru pâine)
– Pâine și alte produse de panificație, inclusiv pâinea nedospită
– Cerealele de mic dejun
– Paste făinoase
– Tăiței

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Evoluția pieței de ciocolată din România în pandemie – producția internă în scădere, consumul în creștere

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente