Legea pentru centralizarea stocurilor de produse a fost votată

• Legea care prevede centralizarea stocurilor de produse agricole și alimentare a fost adoptată miercuri, 08.02.2023, de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 08.02.2023, un proiect de lege care stabileşte modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel naţional şi comercianţi, în contextul unei situații conflictuale, de criză sau de urgență. Aceste date vor fi centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Legea pentru centralizarea stocurilor

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este responsabil cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole şi alimentare, cu respectarea confidenţialităţii datelor care privesc aceste produse. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale dezvoltă un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar. În vederea asigurării trasabilităţii produselor agricole şi alimentare pe piaţă, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare, o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.“

Obligativitatea raportării

Operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să raporteze stocurile de legume-fructe, cereale şi produse pe bază de cereale, seminţe de oleaginoase şi produse pe bază de oleaginoase, leguminoase furajere, seminţe certificate: cereale, orez, oleaginoase şi proteaginoase, carne şi produse din carne, conserve din carne şi mixte, lapte şi produse din lapte, produse de morărit şi panificaţie, produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe, grăsimi şi uleiuri, apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor şi toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate, orez, plante aromatice, sare şi condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Legea pentru centralizarea stocurilor

Textul actului normativ subliniază obligativitate declarării acestor stocuri de către operatorii economici din sectorul agroalimentar: „Măsurile de reglementare instituite prin prezenta lege privesc domeniile de activitate de producţie agricolă, depozitare, procesare şi comercializare a produselor agricole şi alimentare şi sunt obligatorii pentru toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar.”

Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.

Excepţie de la aceste prevederi vor face comercianţii care deţin structuri de vânzare cu suprafaţă de vânzare de până la 400 de metri pătraţi inclusiv, fără spaţiile destinate depozitării şi producţiei mărfurilor, comercianţii ambulanţi, comercianţii care desfăşoară activităţi de servicii de alimentaţie publică, precum şi cei care desfăşoară activităţi de comercializare în zone publice.

Legea pentru centralizarea stocurilor

Nu toții oamenii politici consideră această lege salutară

Vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu (USR) atrage atenția că această lege poate fi o vulnerabilitate a statului român, potrivit Mediafax.

Acesta declară: „USR a votat împotriva acestui proiect. Atrag atenția că acest proiect poate constitui o vulnerabilitate în ceea ce privește întreg contextul securității și siguranței naționale.“

Tot el afirmă: „Ce s-ar întâmpla dacă, prin gestiunea directă a unor băieți deștepți, angajați politic în cadrul Ministerului Agriculturii, aceste date ar fi folosite? Oare ar putea cineva să câștige foarte mulți bani din contextul acesta de import-export? Oare s-ar putea manipula prețul la cereale, la grâu, porumb, la ulei, la floarea soarelui? Oare s-ar putea manipula prețul la pâine? Sunt întrebări firești pe care ni le punem în momentul de față. Acest proiect poate constitui una din vulnerabilități.“

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Prețurile alimentelor și prognoza pentru 2023

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.