Interviu cu Mircea Ureche – Moara Cibin, grup Boromir

• De 53 de ani în domeniul de morărit și panificație, Mircea Ureche este al doilea mare acţionar al grupului vâlcean de panificaţie Boromir, după familia Boromiz. Acesta deţine aproximativ o treime din grup şi este directorul general al Morii Cibin din Sibiu.
• Dincolo de a fi un om de afaceri de succes, Mircea Ureche este deosebit de carismatic și autentic, fascinând cu prezența și cu dialogul său animat, deschis și sincer.

1. Spuneți-ne cum l-ați caracteriza în câteva cuvinte pe omul Mircea Ureche?

Un om norocos! Norocul m-a însoțit întotdeauna. Începând cu vremea copilăriei, petrecută într-o zonă liberă, naturală și frumoasă, Țara Loviștei. Continuând apoi cu Liceul de Industrie Alimentară din Sibiu, secția Morărit și Panificație și cu Facultatea, tot în același registru, de Industrie Alimentară Galați, specializarea Morărit și Panificație.

Norocul nu m-a părăsit nici în timpul activității desfășurate, aceea de „morar pe viață“ la Râmnicu-Vâlcea ( IMP Vâlcea, BOROMIR Rm.Vâlcea) și la Sibiu ( MOARA CIBIN– parte a grupului BOROMIR )

Doar o remarcă aș face: mi-am cultivat norocul și nu i-am dat niciodată cu piciorul. Am muncit și pe mult și pe puțin!  Așa se face că au trecut vreo 53 de ani de când sunt în domeniu și nici nu știu când au trecut.

Interviu cu Mircea Ureche

2. Cum ați ales acest domeniu de activitate? Sau poate v-a ales el pe Dvs.? Începerea unei afaceri poate fi percepută ca o aventură de care ne amintim cu nostalgie. Acum că știți prin ce ați trecut, ați lua-o de la capăt?

Domeniul m-a ales pe mine, cu siguranță. Sau, mai bine zis, așa m-a călăuzit Dumnezeu și, fiind un norocos, afacerea n-a fost o aventură, ci a venit de la sine și s-a „lipit” foarte bine!

Și chiar știind prin ce-am trecut, nu mi-aș alege alt drum. Viața mi-a oferit tot ce mi-am dorit, dar poate n-am ales eu tot ce-a fost bun în jurul meu. Asta știe doar Dumnezeu!

3. Un aflux de cereale ieftine din Ucraina inundă piața românească. Cum se răsfrânge situația actuală asupra sectorului de morărit și panificație?

Ceea ce se întâmplă acum în jurul nostru este istorie,  o istorie care se scrie singură. Nu știe nimeni ce urmează… nici măcar cei care au declanșat această situație… noi suntem doar spectatori, nu putem influența cu nimic. Trebuie doar să ne adaptăm și fiecare să se descurce cum poate.
Variante și soluții puteau fi multe, dar „după război mulți viteji se arată”!

Interviu cu Mircea Ureche

4. Sectorul de morărit și panificație este format din circa 7000 de firme, în care lucrează peste 60.000 de angajați, fiind cea mai importantă ramură a industriei alimentare. Considerați că statul român face destule pentru a susține sectorul de morărit și panificație?

Statul este format din oameni ca și noi, poate puțin „mai însemnați”, cuprinși în diverse instituții și funcții. E greu de crezut că vor ști mai bine decât noi ce e de făcut!

Doar că ei dețin Puterea și Decizia… Și, cum sunt oameni, fiecare își apără pielea proprie. Mai ales că a dispărut principiul „omul potrivit la locul potrivit”.

Societatea românească este guvernată acum de niste anomalii scăpate de sub control. Eu pot enumera câteva, iar fiecare dintre noi poate adăuga altele. Și așa vom constata că „sunt fără număr, fără număr”.

De pildă:

  • sunt peste 65.000 de acte normative care reglementează activitatea. Specialiștii spun că vreo 11.000 ar trebui cunoscute de către orice persoană, indiferent ce pregătire are! Dar dacă întrebi 4 avocați, vei obține 7 răspunsuri diferite… Așa că nu știi în mâna cui ți-e soarta.
  • se face mare „tam-tam“ cu multe implicații și enorm de multe costuri, pentru a vota în Parlament 500 de „reprezentanți”… Care n-au drept de vot în realitate! 500 de oameni ridică mâna după cum decid 5 oameni ( că altfel își pierd locul călduț ). Și atunci, vă întreb, n-ar fi normal să votăm doar 5 persoane în Parlament? Iar ei să aibă în jurul lor 300 de specialiști care să facă ordine în legislație?

„Să votăm doar 5 persoane în Parlament“

Interviu cu Mircea Ureche

  • ținem licitații – veșnic contestate – pentru a face cele mai ieftine drumuri, dar în realitate le facem pe cele mai scumpe. Și, totuși, continuăm să stăm cu toții mult timp blocați în trafic. Dacă ar avea posibilitatea, cu siguranță fiecare om blocat în trafic, timp de o oră, două, trei sau chiar patru ore, ar da 5-10 euro să treacă rapid! Toți ar da. Și s-ar strânge milioane de euro, pentru o lucrare de câteva sute de mii. Asta ar trebui să fie regula la drumuri: cel mai repede și cel mai bine. Obligatoriu va fi și cel mai scump!
  • încă una și vă las și pe Dvs.:  este recunoscut la orice nivel, că scăderea natalității este o problema gravă pentru Romania. Dar bieții oameni care se încumetă să mai facă câte-un copil n-au creșe unde să ducă copilul. Este strigător la cer, dar nici  Dumnezeu nu are ce să ne mai facă!

Ca să revenim la întrebare: În 2006, răspunsul Ministrului Agriculturii din Ungaria  la întrebarea cum va fi după ce intrăm în UE ( urma să intrăm în 2007) a fost scurt și clar: „ În Uniune va fi o altă competiție. Mult mai puternică și mai dură. Dacă Instituțiile Statului nu sunt alături de voi, veți fi mâncați!”… Din păcate suntem mâncați!

5. Ați declarat pentru Ziarul Financiar că pentru o finanțare europeană ați avut de semnat 984 de pagini, în timp ce pentru același lucru în Spania se semnează doar 30 de pagini. Credeți că doar acesta este motivul întârzierilor acordării de Fonduri Europene celor care aplică, birocrația?

Din păcate, ce am declarat pentru Ziarul Financiar, așa s-a și întâmplat. Din fericire, s-a terminat cu bine!
România nu mai produce tehnică aproape deloc. Nici măcar șuruburi, sau dacă se produc la noi, se  produc de către alții, din afară!
În condițiile în care tehnica e de la ei și banii sunt tot de la ei, este foarte greu, fără niște reguli simple și clare, ca cineva să-și asume vreo responsabilitate.

6. Redacția noastră a trimis acum 4 săptămâni o suită de întrebări Ministerului Fondurilor Europene cu privire la Măsurile de sprijin promise de guvernanți pentru realizarea de investiții, fonduri nerambursabile care nici până la această dată nu au fost încă deblocate. De ce credeți că până și comunicare la nivel guvernamental este defectuoasă? Nu au nicio explicație cu privire la aceste întârzieri, sau este tot o formă de amânare?

Exact ce vă spuneam. Nu își asumă nimeni nicio responsabilitate. Chiar daca ar fi vorba doar de un simplu răspuns, să zică ceva sau să facă ceva. Dacă câțiva dintre specialiștii de pe lângă cei 5 parlamentari decizionali ar analiza cum a reușit Polonia să ia toți banii de la UE, concluziile ar fi simple și clare!

Interviu cu Mircea Ureche

7. Ținând cont de conjunctura ultimilor trei ani – pandemie, război, creșteri mari de preț la energie și la gaz – firmelor mici și medii le este dificil să conceapă planuri de investiții pe termene mai lungi. Care este însă situația în cazul unei companii mari, așa cum este Boromir? Reușește să-și facă planuri pe termene mai lungi?

Cu multă muncă, risc, implicare și noroc, DA! Se pot face planuri pe termene mai lungi.

8. Ce înseamnă clubul Rotary pentru Dvs? Este important ca oamenii de afaceri să ajute, așa cum este și deviza Clubului Rotary „a servi mai presus de sine” ? În România, există acest mod de a gândi, de a acționa? 

Din păcate, oamenii de afaceri se află în situația de „a trebui sa se ajute pe ei”. Altfel nu vor mai putea să își mențină statutul de oameni de afaceri!

Din fericire, sunt câțiva care respectă deviza „a servi mai presus de sine”. Dar cârcotașii sunt mult mai mulți! Cei care au reușit au spus „Doamne–ajută!” și au muncit din greu. Alții au spus „Doamne dă-ne!” și și-au luat singuri.

Interviu cu Mircea Ureche

Interviu realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Primul test european privind grâul editat genetic

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.