Întâlnirea ROMPAN cu reprezentanții Ministerului Finanțelor

• În data de 02.08.2023, a avut loc o întâlnire de lucru a ROMPAN cu conducerea Ministerului Finanțelor.

ROMPAN împreună cu Romalimenta au solicitat Ministerului Finanțelor o întâlnire în vederea unor discuții pe tema „facilităților fiscale acordate salariaților din agricultură și industria alimentară prin Legea nr. 135/2022″.

Întâlnirea fost solicitată cu mai mult timp înainte, fiind fixată inițial în data de 26.07.2023, înainte de  intrarea in vigoare a OUG 6712023. La o nouă solicitare din partea ROMPAN, întâlnirea a fost mutată in data de 02.08.2023.

La întâlnire au participat, din partea ministerului, secretarii de stat Alin Marius Andrieș și Alin Chițu, aceștia fiind informați cu privire la consecințele anulării facilităților fiscale asupra sectorului de industrie alimentară, inclusiv asupra impactului OUG 6712023 în piață, și anume la faptul că va duce nu la ieftinirea, ci la scumpirea produselor alimentare.

Întâlnirea ROMPAN cu reprezentanții Ministerului Finanțelor

Discuțiile au abordat și creșterea TVA la alimente și introducerea taxei pe „zahăr“, chiar dacă acest punct era deja inclus în proiectul de ORDONANȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 22712015 privind Codul fiscal de la articolul 291 alineatul (2), litera e).

Acesta prevede următoarele: „e) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, ale căror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia(…) 3. alimentelor cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 5g/100g produs“, adică toate produsele cu conținut de zahăr peste 5% vor avea TVA 19%.

Reprezentanții ROMPAN au fost asigurați că problemele semnalate vor fi discutate la nivel ministerial, urmând ca deciziile luate de către oficiali să le fie comunicate cât se poate de curând.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Piața de panificație din România

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.