Modificări fiscale pentru sectorul agricol și industria alimentară

• Pe lista de modificări fiscale ale Guvernului actual se află și revenirea la plata contribuțiilor la sănătate (CASS) pentru angajații din industria alimentară și agricultură.

Începând cu luna iunie a anului 2022, industria alimentară și sectorul agricol, două importante sectoare ale economiei naționale, care generează anual afaceri de peste 12 mld. Euro, au beneficiat de facilități asemănătoare celor din construcții, inclusiv scutirea de la plata CASS, scutirea la impozitele pe venit pentru veniturile din salarii, fiind stabilit și un salariu minim de 3.000 de lei lunar.

Potențiala revenire la plata CASS în industria alimentară și agricultură ar avea consecințe majore la nivelul întregii economii. Presiunea exercitată asupra companiilor din aceste sectoare ar putea duce la închiderea anumitor secții de producție, generând astfel creșteri de preț și, implicit, augmentarea importurilor.

„Dacă se elimină această facilitate este foarte grav. Noi am mărit odată cu aceste facilităţi salariile cu circa 1.000 de lei. Iar dacă vom rămâne fără facilităţi vom fi nevoiţi să închidem mai multe secţii pentru că ne chinuim oricum să supravieţuim. Coşul zilnic a scăzut foarte mult, cred că cu peste 40%. Numărul de clienţi nu a scăzut, dar s-a redus coşul zilnic. Oamenii pleacă în afara ţării, iar astfel de decizii nu îi vor încuraja să rămână.“, declară pentru Ziarul Financiar Vasile Lucuț, antreprenorul care deține Unicarm, cel mai mare angajator din industria alimentară.

Modificări fiscale

Nemulțumirile la adresa măsurilor propuse de noul Guvern nu se opresc aici. Potrivit analistului economic Iancu Guda „executivul îngroapă micile afaceri. Guvernul crește masiv povara fiscală pentru un milion de contribuabili (microîntreprinderi, PFA, profesii liberale și angajați) ca să obțină un leu în plus, dar risipește proporțional 100 de lei în sectorul public“, afirmă acesta în emisiunea „În fața ta“ de la Digi24.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Actul normativ privind stoparea creșterii prețurilor la alimente

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.