ONU avertizează: Creștere de cel puțin 20% a prețului la alimente

• Organizația pentru Alimente și Agricultură (FAO) din cadrul ONU avertizează că războiul din Ucraina ar putea declanșa o creștere de cel puțin 20% a prețurilor la alimente.

Ca urmare a războiului din Ucraina, prețurile internaționale la alimente și îngrășăminte ar putea să crească cu până la 20%, fapt semnalat de către FAO (Organizația pentru Alimente și Agricultură), citată de către agenția Reuters.

Prelungirea conflictului armat din Ucraina aduce neclarități cu privire la obținerea de recolte în acest an. La acestea se adaugă, conform FAO, și incertitudinile cu privire la exporturile rusești. Rusia este cel mai mare exportator de grâu, în timp ce Ucraina se situează pe locul cinci mondial. Cumulat, cele două țări au 19% din producția mondială de orz, 14% din producția mondială de grâu și 4% din cea de porumb, asta însumând mai mult de o treime din exporturile globale de cereale. La toate acestea se adaugă și faptul că Rusia este lider mondial la exportul de fertilizatori.

Securitatea alimentară în pericol

Directorul general al FAO, Qu Dongyu, afirmă că: „Probabilele perturbări ale activităților agricole la acești doi exportatori importanți ar putea escalada puternic lipsa de securitate alimentară de la nivel global.”
În februarie 2022 indicele de preț la alimente al FAO a atins un vârf și se întrevede o creștere și mai mare în lunile care urmează, în condițiile în care conflictul din Ucraina afectează lumea la nivel global.
Organizația pentru Alimente și Agricultură avertizează că doar o parte din scăderile de exporturi din Rusia și Ucraina vor putea fi acoperite de exporturile altor țări.
FAO prezice și că între 20% și 30% dintre câmpurile folosite pentru cutivarea cerealelor de iarnă, porumb și floarea soarelui, nu vor mai putea fi plantate sau recoltate în sezonul 2022 / 2023, datorită situației create.

Creștere a prețului la alimente

„Îngrijorător este că rezultatul va fi o creștere a prețului la alimente între 8% și 22% peste nivelul lor deja crescut.”, menționează FAO.
În condițiile în care 50 de țări, dintre care unele puțin dezvoltate, depind de Rusia și Ucraina pentru 30% sau chiar mai mult din rezervele lor de grâu, războiul Rusia – Ucraina accentuează și mai mult vulnerabilitatea acestora.
Astfel până în 2023 numărul oamenilor malnutriți ar putea crește cu încă 8-13 milioane.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citește pe Arta Albă și: Întâlnire a ministrului Agriculturii cu reprezentanții ROMPAN și ARCPA

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.