Inflaţia este coborâtă, dar indicele preţurilor în panificaţie a crescut cu 3%

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,3% în mai 2020, de la 2,7% în aprilie şi 3% în martie.

Rata anuală inflaţiei a coborât în luna mai a.c. la 2,3%, în intervalul de jos al ţintei Băncii Naţionale a României (BNR). Scăderea a fost condusă de cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului, dar şi de cererea scăzută pentru bunurile de larg consum ca urmare a crizei sanitare. Cu toate acestea, preţurile alimentelor, care fac aproape o treime din coşul de consum al românilor, au continuat să crească.

Fructele proaspete, în topul scumpirilor

Fructele proaspete au înregistrat în luna mai o scumpire de 25% de la începutul anului, în vreme ce cartofii au fost mai scumpi cu 21% faţă de mai 2019.
În aceeaşi vreme, combustibilul s-a ieftinit cu aproape 10% de la începutul anului, pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului, dar şi datorită scăderii cererii de pe piaţă, ca urmare a restricţiilor de circulaţie din cauza pandemiei.

În luna mai comparativ cu aprilie fructele proaspete s-au scumpit cu 6,24%, citricele cu 4,63%, făina cu 1,94%, fasolea cu 1,13%, mălaiul cu 1,11%, produsele de igienă și cosmetică cu 1,02% şi pâinea cu 0,65%.

Produsele din carne au avut o creştere de sub 0,50%, iar laptele de vacă de 0,27%.

Ieftiniri au fost înregistrate pe câteva categorii de produse cum ar fi: alte legume și conserve de legume de 3,61%, ouă cu 0,94%, conform HotNews.

Preţul alimentelor din România este de aşteptat să crească anul acesta, pe fondul unui an agricol secetos, dar şi din cauza deprecierii monedei naţionale. De asemenea, cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au revenit pe creştere, ca şi cererea de combustibil, odată cu încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Preţul „la pompă“ al combustibilului deja a crescut în iunie cu aproape 10 bani faţă de aprilie.

Cum au crescut preţurile la produsele de panificaţie în luna mai faţă de lunile anterioare

BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,8% la finalul anului 2020

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,3% în mai, după 2,7% în aprilie, susţinută de scumpirea alimentelor cu 5,2%, faţă de 5,7% în aprilie, a serviciilor cu 2,6% şi a mărfurilor nealimentare cu 0,15%. Astfel, inflaţia a intrat în partea de jos a intervalului ţintă al BNR de +/- 2,5%. BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,8% la finalul lui 2020 şi de 2,5% în 2021, faţă de 4,04% în 2019, potrivit datelor din raportul trimestrial al băncii centrale publicat de instituţie la finalul lunii mai.

Sursă: www.zf.ro/zf-24/inflatia-este-coborata-de-pretul-petrolului-dar-alimentele-se-19284161

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.