Principalele scheme de finanțare pentru firmele mici și mijlocii

Firmele mici și mijlocii (IMM) din România ar putea să-și susţină investiţiile prin fonduri nerambursabile sau diferite forme de creditare cu garanții de la stat.

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, 12 iunie care ar fi principalele scheme de finanțare pentru firmele mici și mijlocii existente sau aflate în curs de aprobare, într-o discuție online cu reprezentanții Consiliului IMM.

Lista principalelor scheme de finanțare pentru firmele mici și mijlocii
Creditare bancare cu garanții de la stat

În afară de programul existent IMM Invest, premierul a enumerat și alte noi scheme, aflate în lucru, pentru garantarea unor firme de creditare, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM:
– garantarea factoring-ului,
– garantarea leasingului pentru achiziția de echipament,
– garantarea scontării instrumentelor de plată – cambii, bilete la ordin,
– schemă de garantare a creditului comercial (între firme).
„Aceste scheme trebuie notificate la Comisia Europeană și vor putea deveni operaționale după ce vom primi aprobarea”, a precizat Ludovic Orban.

Fonduri europene nerambursabile pentru IMM

Statul a disponibilizat 1 miliard de euro pentru scheme de susținere prin granturi a IMM-urilor, prin flexibilitatea mutării de fonduri între programe ce vor fi derulate prin Ministerul Economiei.

Trei categorii
350 de milioane de euro – pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, horeca, transport auto, industria de evenimente. Fiecare grant având o valoare de până în 200.000 de euro.

– 550 milioane euro – granturi pentru IMM-uri, pentru susținetea investițiilor în anumite domenii prioritare, care urmează să fie definite.

– 100 milioane euro – granturi pentru SRL-uri fără angajați, în care administratorul e plătit din dividende.

– La Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, sunt în derulare și vor fi deschise noi proiecte POR 2.2-IMM, cu fonduri europene nerambursabile de 1,2 miliarde de euro obținuți de guvern prin supracontractarea liniilor de finanțare și realocarea ulterioară de fonduri de la liniile de finanțare unde nu au fost cheltuiți banii alocați inițial. „Suma va fi folosită pe cele 2 măsuri de pe Programul Operațional Regional – POR 2.1 și POR 2.2. Vor fi granturi pentru investiții pentru firme de diferite categorii – sume de la 200.000 la 1 milion de euro sau între 2 şi 6 milioane euro. Banii vor fi disponibili într-un timp scurt”, a spus Ministrul Orban.

Programul Comerț 2020 – bani pentru magazinele din mall-uri. „la Ministerul Economiei – schema de ajutor de stat Comerț și servicii nu este suficient de bine finanțată, nu are decât 40 de milioane de lei. Ne gândim să punem rapid în mișcare această schemă prin suplimentarea bugetului alocat. De exemplu, putem folosi schema pentru comercianții care își desfășoară activitatea în mall-uri, afectați și care au nevoie de capital pentru a-și reporni activitatea odată cu redeschiderea mall-urilor”.

– Programul Innotech Student – prin care studenții vor putea primi, din anul 2021, sume de maximum 100.000 de euro pentru dezvoltarea propriului business.

Fonduri pentru sprijinirea angajărilor

– Schema prin care statul plătește 41,5 % din salariul brut pentru toți angajații care au fost în șomaj tehnic minimum 15 zile și își reiau activitatea în firme.
– Schema pentru NEETs (tineri care nici nu învață, nici nu lucrează) și pentru persoanele aflate aproape de pensie. Statul susţine 50% din salariul brut, dar maximum 2500 de lei pentru angajarea acestor categorii de persoane. Au fost incluse în schemă și persoanele venite din Diaspora și care caută un loc de muncă în România.
– Programul SURE – finanțează scheme de sprijin în special pentru un program flexibil de lucru. Aceasta necesită modificarea Codului Muncii, astfel încât să permită un program de lucru flexibil. Putem deconta din programul SURE și șomajul tehnic, vor putea fi suportate și cheltuieli de protecție sanitară pentru angajații din firme.

Sursa: www.startupcafe.ro/fonduri-europene/lista-fonduri-firme-2020-romania.html

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente