Grâul european pe piețele de export

• Până la sfârșitul lunii iunie, când se termină anul comercial, mai sunt de exportat în jur de 9 milioane de tone de grâu în țări din Africa de Nord și Maroc.

Ultimele date ale Comisiei Europene arată că România a livrat deja către export 3,2 milioane de tone de grâu, aproape la jumătate față de Franța, dar are șanse să crească livrările mai ales către Egipt.

Pe de altă parte, analiștii Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) estimează că importurile de grâu din Ucraina și Republica Moldova ale României vor ajunge la aproape un milion de tone în anul de comercializare 2022/23, față de doar 39.000 de tone în anul de comercializare precedent.

Grâul european pe piețele de export

Cu exporturile însumând 3,2 milioane de tone de grâu până la jumătatea lui aprilie 2023, România rămâne deocamdată al doilea cel mai mare exportator de grâu al Europei, după Franța, cu șanse să își mențină poziția până la finele anului comercial 2022/2023.

Conform cifrelor oferite de Comisia Europeană, Germania, ocupă al treilea loc la exportul de cereale, cu peste 2,8 milioane de tone de grâu livrate, în timp ce Franța, liderul pieței, a ajuns deja la 9,1 milioane de tone din totalul de 24,3 milioane de tone exportate de blocul comunitar.

Estimările analiștilor Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) arată că, pentru anul acesta comercial, ar mai fi de exportat în jur de 9 milioane de tone de grâu european în special în țări din Africa de Nord și Maroc.

Grâul european pe piețele de export

Fermierii europeni – șansa unor exporturi importante

După ce ani de zile a fost un importator major al grâului ucrainean, Marocul ar putea deveni cel mai mare client de grâu din UE, având ca principali furnizori Franța, Germania, Polonia, Lituania și România.

Datele Comisiei Europene, arată că deja Marocul a fost beneficiarul a 15,5% din grâul european, adică 3,7 milioane de tone, (față de 5,2% anul trecut), Algeria a cumpărat 14,5% din grâu (față de 15,6% anul anterior), iar Nigeria 8,5% (față de 7% anul anterior).

În ceea ce privește România, analiza din perioada iulie 2022-februarie 2023 indică faptul că am exportat către Egipt în jur de 600.000 de tone, în Algeria peste 291.000 de tone și în Maroc 104.000 de tone.

Pentru anul de producție 2023/2024, analiștii USDA consideră că fermierii europeni vor avea șansa unor exporturi importante, în contextul continuării războiului din Ucraina, care împiedică producția și exporturile țării, dar și de recolta de grâu mai mare anticipată și de competitivitatea prețurilor grâului din UE.

Grâul european pe piețele de export

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Inflația prețurilor la alimente

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.